12 heilige nachten reis

Heiligennachtenreis – Voorbereiden

Op deze pagina zul je alles vinden dat je nodig hebt om aan onze reis te beginnen.

We gaan bijna beginnen

De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Men noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tijdens de winterzonnewende en vanaf dat ogenblik de start van deze bijzondere tijd.

Het is een belangrijk moment in het jaar dat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Men rekende vroeger in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen. Oorspronkelijk kregen deze ruim elf dagen en 12 nachten geen datum. Wanneer de 12 nachten beginnen is discutabel. Veel mensen kiezen voor de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen, waardoor het eigenlijk 12 nachten plus de heilige kerstnacht of Driekoningen nacht zijn. Anderen kiezen voor de nachten vanaf de langste nacht van het jaar (20/21 december) tot oud & nieuw. Dat zijn de niet gekerstende 11 dagen en 12 nachten.

Het zonlicht is nog maar zwak, het is lang donker en het voelt alsof de tijd stil staat. Het wachten is op het moment dat het ‘zonnerad’ weer gaat draaien en we opgelucht kunnen ademhalen dat het licht weer in kracht toeneemt. De grens tussen de materiële en immateriële wereld is dun. Oude volkeren voelden de geestelijke wereld en dus ook hun overleden dierbaren in deze tijd van het jaar dichtbij. Het leven stond stil en alles wat op aarde draaide moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

De mens van deze tijd is door het elektrische licht en het hebben van de klok niet meer zo aangewezen op dit keerpunt in het jaar. Stel je voor dat je in de ochtend niet even dat lichtknopje zou kunnen indrukken! We leven in een tijd waar alles (bijna) altijd doordraait. En toch is het fijn om juist nu in onze levens waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Zo kun je je voorbereiden op het nieuwe jaar en wellicht voel ook jij dan die andere - geestelijke -wereld dichterbij.

Dit heb je nodig

Vanaf 24 december tot 6 januari krijg je elke dag berichtjes van mij waarmee je aan het werk mag gaan. Hoe je dat precies kan doen, hoor je tijdens de livestream van mij. Natuurlijk is er genoeg ruimte voor je eigen creativiteit! Ik geef slechts ideeën die je zelf naar eigen voorstelling kan omzetten. Om aan het werk te kunnen gaan, heb je wel een aantal dingen nodig.

1. Boekje
Ten eerste is het handig om een schriftje of boekje aan te schaffen waarin je de komende dagen kan schrijven. Zelf koop ik altijd een mooi notitieboekje met lijntjes omdat ik dat het prettigst vindt. Je kan ook een bullet journal kopen, een eenvoudig schriftje, zo’n mooi vrijeschoolschrift of een losbladig systeem creëren. Fijn is om na afloop van de heilige nachten een naslagwerk te hebben wat je in de kast zet om te bewaren – iets waar je graag in terug kijkt en waar je elke keer weer opnieuw door geïnspireerd raakt.

2. Schrijfmateriaal
Om goed te kunnen schrijven heb je natuurlijk een fijne vulpen of pen nodig. Persoonlijk houd ik ervan om ook met kleurtjes te werken, dus fijne kleurpotloden, aquarelpotloden, gelpennen en ‘vrijeschoolse’ waskrijtjes zullen bij mij zeker niet ontbreken. Of jij dat ook wilt gebruiken, kan je het beste zelf overwegen.

3. Knutselspullen
Een schaar, plakband/washi tape (als je dat leuk vindt) en een plakstift zijn heel handig voor plak- en knipwerk.

Tijdschriften vrijeschool antroposofie4. Tijdschriften
Het geeft een goed gevoel en het werkt inspirerend om naast de eigen geschreven teksten in het boekwerk wat je gaat maken, inspirerende gedichten, quotes, plaatjes en ander moois op te nemen. Je kan daarvoor natuurlijk op internet struinen, in de boekenkast neuzen en teksten overschrijven of afdrukken, maar leuker is wellicht om door een stapel tijdschriften te bladeren en dingen die je blij maken uit te knippen en later in te plakken. Word je niet gelukkig van plakken en knippen, dan raad ik je vooral aan het niet te doen 😉

Tips: Ik heb wat oude tijdschriften van een vriendin gekregen en in een kringloopwinkel gekocht. Wellicht heb je thuis nog wat liggen of vind je via Marktplaats een stapeltje. Ik heb ook mijn oude jaarplanner en kalender van Christofoor klaargelegd en een oude scheurkalender met mooie teksten. Op pinterest verzamel ik ook af en toe teksten en plaatjes die mij aanspreken.

4. Een kaars
Meedoen aan dit programma betekent tijd in jezelf investeren. Om die reden is het fijn om een kaars te kopen die je elke keer aan mag steken als jij aan het werk gaat. Als je van mediteren houdt, kan het ook fijn zijn om voor of na afloop van de opdracht een kaarsmeditatie te doen. Kijken in de vlammen en even ruimte maken in je hoofd kan helpen te ontspannen.

Een fijne start!