Driekoningennacht

Inspiratie voor 6 januari:

Afsluiting

De komende nacht is de laatste nacht die de cirkel rond maakt. Daarmee zijn 12 dagen en 13 nachten volbracht en kunnen we de heilige nachten afsluiten. Zo is deze reis met deze nacht dus eigenlijk stiekem 13 nachten in plaats van 12. De 13de nacht als verlichtingsnacht van jou ster. Wat is geweest en welke richting wijst jou, jouw ster?

Kijk terug op de afgelopen nachten, blader nog eens in je boekje, kijk terug naar alles wat je gecreëerd, gedacht en gevoeld hebt, accepteer wat is geweest en verheug je vol liefde over een nieuw begin.

Als je het fijn vindt om morgen ook nog in je boekje te werken, kan je als afsluiting terugblikken op hoe de afgelopen periode voor je is geweest.

Je kan je laten inspireren door de volgende vragen:
Hoe was het om zo tijd te nemen voor de Heilige Nachtenreis? Hoe was het om bezig te zijn met de opdrachteninspiratie die je kreeg? Was je het liefst kunstzinnig bezig of liever met woorden of in gedachte? Kon je tijd voor jezelf maken? Hoe was het om je dromen of de stemming na de dromen op te schrijven? Werd je steeds beter in de verwerking of was het juist lastig om gemotiveerd te blijven? Hoe verliepen de dromen en was er een verbinding te ontdekken met de thema's? Voelde de dromen soms zo alsof er een boodschap voor jou in zat? Wat ben je van plan om van deze tijd mee te nemen het komende jaar?

Intentie

12 maanden van het jaar 2023 liggen achter je, 12 maanden van het nieuwe jaar 2024 liggen nog ongerept voor je en in de afgelopen 12 dagen en nachten kon je terugkijken, stilstaan en vooruitkijken. Op een afsluitende pagina van je schriftje of boekje kan je een pagina maken voor je intenties van het komende jaar. Misschien verzamel je uit alle opdrachten die je hebt gedaan de essentie of een kernwoord, die je verbindt met de maanden die voor je liggen en misschien zijn er zelfs verbindende stukjes uit je dromen die je daarin mee kan nemen.

Driekoningen

Morgen is het Driekoningen, dat ook wel epifanie of openbaring wordt genoemd. Vanaf morgen breekt de epifanietijd aan, die duurt tot Maria Lichtmis op 2 februari. Het driekoningenfeest is een feest dat gebaseerd is op een Bijbelse gebeurtenis beschreven in het evangelie van Mattheüs. Aangezien de beschrijving zeer summier is en deskundigen ook wel literaire vrijheid denken terug te zien in de Bijbelse teksten, is in de daarop volgende eeuwen een, op die Bijbelse tekst gebaseerd verhaal ontstaan. De verschillen in de evangeliën zouden er ook op kunnen duiden dat er twee Jezuskinderen zouden kunnen zijn geweest. Meer daarover lees je hier.

In de nacht van de geboorte van Jezus scheen er een ster boven de stal. Dit natuurfenomeen was zo bijzonder en helder dat drie koningen uit verre, oosterse landen dit fenomeen vaststelden. Casper, Melchior en Balthasar vernamen van de voorspelde geboorte van de Messias en besloten het kindje te gaan bekijken. De koningen volgden de ster, aanbaden de nieuwgeboren koning en gaven drie geschenken: goud, mirre en wierook. Het goud staat symbool voor het aardse koningschap en het inzicht in het goddelijke, wierook voor de goddelijkheid, de offerbereidheid en de menselijke deugd van Jezus en mirre voor de verbinding van de ziel met het onsterfelijke.

Leestip: Zo vieren wij Driekoningen

Dank je wel!

Wat heb ik dit als een ongelooflijk bijzondere tijd ervaren om zo ieder voor zich en toch samen bezig te zijn met de heilige nachten. Van een heel aantal mensen mocht ik intensief meekijken, ik zag ongelooflijk veel plezier voorbij komen, hard werken, knutsel- en creëervreugde, confronterende situaties, opgeven, verschuiven, vertragen en volbrengen. Ieder op de eigen manier en dus goed. Dank voor het grote vertrouwen en enthousiasme wat stil en in woord en beeld bij mij is aangekomen.

Volgend jaar

De thema's die ons op deze reis begeleidden, staan niet vast. Het gaat er alleen om dat je elke avond even met concentratie aan iets werkt, want dat zou kunnen helpen meer open te staan voor de boodschappen uit de nacht. Je koos er dit jaar voor om je aan de hand van mijn thema's te laten begeleiden op deze reis. Sommige mensen kozen er ook voor om met mij al vanaf de winterzonnewende te starten met de maanden van het jaar en de zintuigen. De door mij gekozen thema's zijn niet zomaar lukraak gekozen, ze gaan over persoonlijke ontwikkeling. Het zijn thema's die je uitnodigen ze elk jaar te herhalen en verdiepen. Ontwikkeling is als een wenteltrap - regelmatig loop je eenzelfde route, maar steeds op een hoger niveau.

Heb je de smaak goed te pakken, dan nodig ik je ook graag uit om mee te doen aan de Innerlijke Lenteschoonmaak. Een mooi traject voor tijdens de vastentijd - de veertigdagentijd - de voorbereidende tijd voor Pasen. Het is een coachingstraject van 7 weken waarin ik je met wekelijkse (detox) opdrachten en dus veel meer tijd, je begeleid langs een aantal thema's waarmee je je eigen gewoontes eens flink onder de loep mag nemen. Meer daarover lees je HIER

Feedback

Ter afsluiting zou ik je willen vragen om je ervaringen te delen. Dat kan aan mij persoonlijk maar heel erg graag als recensie onderaan DEZE pagina. Heb je een houvast nodig? Hier wat vragen waarvan ik nieuwsgierig ben naar jouw antwoord: Hoe heb je deze 12 nachten ervaren? Heb je de invulling naar eigen tevredenheid volbracht (wil je in de komende tijd nog afronden)? Hoe heb jij het prettigst kunnen werken? En wat werkte niet of was lastig? Zou je volgend jaar weer mee willen doen? Was het het geld waard of had je een ander bedrag passender gevonden?

Meer leuks in de toekomst!

Wil je op de hoogte blijven van mijn werk op deze website of de trajecten die ik aanbied? Meld je aan als abonnee en mis niets!

Bedankt voor deze dromenreis samen, liefs en tot gauw!
Eveline

Audiobericht: