Joanne Zwart Inclusieve Vrijeschool

De Inclusieve Vrijeschool

De Inclusieve Vrije School is een initiatief van Joanne Zwart. Je vindt haar op Instagram waar zij zich bezig houdt met inclusie - een vrijeschool voor iedereen. Dit doet Joanne onder andere door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen op het vlak van culturele diversiteit, hoogbegaafdheid, gender, enz. Interesse? Ga naar haar account en zie de lives die zij heeft opgenomen. Joanne gunt alle kinderen een vrijeschool. Waarom? "Omdat ik denk dat dit onderwijs alles in huis heeft om tegemoet te komen aan de verschillen tussen mensen, maar ook om als gemeenschap er te zijn voor iedereen, een holistische visie: we zijn verschillend en horen toch bij elkaar."

Joanne maakte ook al eerder een artikel op deze site, dat artikel inclusief inclusieve boekenlijst die vind je HIER.

Meer informatie vind je hier: @deinclusievevrijeschool

Waldorf Festival

Tijdens het Waldorf Festival geeft Joanne een workshop: Waldorf voor iedereen?(!)
Kun je als kind worden wie je bent, als je je anders voelt? Of als je het idee hebt dat je afwijkt van de rest, door je uiterlijk of omdat je je anders ontwikkelt dan de rest? Wat nu als je je als individu geen onderdeel voelt van het geheel? Wat nu als je thuis nog nooit Pinksteren hebt gevierd, maar wel Ied-al-Fitr, het Suikerfeest? Deze en meer vragen neem ik graag tijdens de workshops op het festival onder de loep.

Klik hier voor de workshop handout: De inclusieve Vrije School

Joanne Zwart

Als kind zat ik op de vrijeschool en hier heb ik hele fijne herinneringen aan. Tegenwoordig ben ik docent beeldende vorming voor volwassenen met een verstandelijke beperking, en ik bemoei me graag tegen dingen aan die een beetje inclusiever kunnen en ze is moeder. In mijn vrije tijd fröbel ik graag met klei of textiel. Met mijn man en drie kinderen woon ik in Harderwijk. We vormen een kleurrijk geheel; mijn oudste dochter is geboren met het syndroom van Down, mijn middelste zoon is een praatgrage creatieve druktemaker en de jongste telg is net begonnen in de kleuterklas. Met zulke uiteenlopende behoeftes, is het altijd zoeken naar manieren om het samen fijn te hebben. Alle drie de kinderen gaan naar een vrijeschool.

Lees- en luistertips

1. Podcastserie Waarden van het vrijeschoolonderwijs van Jan Jaap Hubeek
o.a. #8 Saskia Snikker, #14 Anna Vogel, #16 Jamila Blom, #20 Nina Hosseini, #21 Hanane Abaydi, #128 Wadw (leerkrachten van Waldorf aan de Werf), #131 Christof Wiechert, #134 Laurens Knoop, #135 Luc Stevens
2. Lectoraat HS Leiden
3. Diversiteitscode vrijeschool
4. Begeleidingsdienst verzamelde verhalen
5. De Instant Pedagoog, over o.a. antiracistisch opvoeden

Inspirerende Instagramaccounts:

De instant pedagoogLina, Islamic WaldorfWaldorf aan de WerfFahm InstituutOtto Spechtschool, Petra van Helden, Studio SamenEduculture StoreCargo Confetti.