Lentepoets – Week 6

Thema voor 17 maart t/m 23 maart 2023

Voedingrijkheid

Voeding voor de mens antroposofieHet zesde zuiveringsthema is voeding. We gaan aan de slag met rijke voeding voor lichaam, ziel en geest en proberen ons in deze week te onthouden van ongezonde voeding. Je mag deze zondag kijken naar je voedingspatronen en beginnen met de volgende vragen aan jezelf:

Hoe gezond eet ik eigenlijk? Heb ik ongezonde eetpatronen? Kom ik dagelijks aan genoeg voedzame bouwstoffen voor mijn lichaam? Wanneer vind ik het moeilijk om voor goede voeding te zorgen? Is eten verbonden met stress voor mij? Welke producten zijn gezond voor mij en welke producten moet ik laten staan?

Zorg ik voor voldoende, gezonde voeding voor mijn ziel en geest? Hoe en op welke manier ben ik kunstzinnig bezig? Welke boeken, tijdschriften en blogs lees ik? Welke muziek luister ik, welke films kijk ik? Wat voor gesprekken voer ik en met wie? Wat draagt bij aan de ontwikkeling van mijn ziel en geest? Wat ontspant en wat is eigenlijk niet zo goed voor mij?

Wat is gezond?

Gezonde voeding antroposofieVoor het thema gezonde voeding en opvoeding, neem ik je graag mee in mijn persoonlijke leven. Mijn man en ik komen uit hele andere gezinnen. In het gezin waarin ik opgroeide mocht ik blij zijn met een biologisch-dynamisch kaakje bij de thee. Mijn man daarentegen komt uit een gezin waar ongezond lekkers in overvloed beschikbaar was. Het is wel eens een punt van discussie als het over onze kinderen gaat. Mijn man vindt mij soms rigide en zegt dat mijn ‘antroposofische snoepdogma’ niet bijdraagt aan een gezonde verhouding tot ongezond eten (waardoor onze kinderen, net als ik, mateloosheid ontwikkelen met die zak chips). En ik argumenteer dat onze kinderen nu het lichaam opbouwen voor hopelijk een heel lang gezond leven. Alles wat in die mondjes komt, is bouwmateriaal voor de hersenen, de ogen, de botten – alles van ons fysieke lijf. Niet altijd eenvoudig deze gesprekken, dat kan ik je zeggen 😉 Conclusie is uiteindelijk altijd het compromis van de gezonde maat.

De meeste mensen weten in de basis wel wat gezond is, maar wat nou in detail geeft volgens deskundigen nog vaak genoeg reden tot discussie. Melk, vlees, suiker, tarwe, rode wijn, vetten – het is niet eenvoudig om helemaal gezondheidswijs te worden.

Heb jij daar een duidelijk idee over? In ons huishouden kiezen we voor zoveel mogelijk biologische of biologisch dynamische voeding, veel afwisseling, een rijk kleurenpalet met af en toe iets heerlijk ongezonds voor de gezonde maat.

Innerlijk leven

Maar niet alleen je fysieke lijf heeft de juiste bouwstoffen nodig om daaruit een gezond lichaam te kunnen opbouwen. Ook de ziel en de geest hebben de juiste voeding nodig. Alles wat je, ook niet tastbaar, tot je neemt uit de wereld is voeding voor jouw innerlijke leven. Net zoals dat het eten van een salade of fastfood een andere werking heeft op de gezondheid van je fysieke lichaam, heeft een goed boek lezen of het kijken van een horrorfilm een hele andere werking op jou als zielenmens. Nou wil ik niet betogen dat je alleen maar hoogstaande literatuur moet lezen, geen zorgen! Ik denk wel dat het goed is om er eens over na te denken over de gezonde maat waarmee je je lichaam, ziel en geest voedt. Of hoe je kinderen zich innerlijk voeden.

Voeding voor de ziel

Wat is Lichaam, ziel en geest antroposofieVolgens de antroposofie is de ziel dat deel van ons mensen dat het fysieke, aardse lichaam verbindt met het geestelijke, eeuwige kerndeel in ons.

Door de ziel is de mens instaat zich in dit leven uit te drukken. Hoe de mens zich uitdrukt, wordt bepaald door drie aspecten:

1. Door de impulsen van de genen die we meekregen bij de geboorte (stoffelijke wereld)
2. Door de impulsen vanuit de zich steeds verder ontwikkelende geest (goddelijk- geestelijke wereld) en
3. Door een samenspel tussen ons denken (cognitieve vaardigheden), voelen (sociaal- emotionele vaardigheden) en willen (ons actieve handelen).

Een evenwichtige balans in de drie vermogens – het denken, voelen en willen – van de ziel, is belangrijk voor de gezondheid van de mens. Gezonde voeding voor de ziel bestaat uit de ervaring van harmonie en evenwicht. Het ervaren van geluk, voedende sociale contacten, ontspanning, mooie kleuren, verhalen, klanken en beelden voeden de ziel.

Voeding voor de geest

Boekentips voeding voor de geestOnze geest is de geestelijke kern van de mens. Door de geest is de mens in staat tot denken, reflecteren, problemen oplossen, zelfbewustzijn, grenzen stellen, humor en vrij te handelen. Door de geest kunnen wij volwassene staan voor idealen en zijn we ons leven lang in staat te werken aan innerlijke groei en individuele ontwikkeling.

In onze zuiveringsweek met als thema beweging vertelde ik over de kwaliteit van een beweeglijke geest. Door open te staan voor een ander perspectief voorkom je geestelijke starheid en ben je in staat geestelijke groei door te maken. Je kunt jezelf geestelijk voeden door idealen te hebben, een geloof in iets te hebben en een hoop te ervaren. Jezelf geestelijk voeden doe je door met een open mind gesprekken aan te gaan met anderen, door films en documentaires te kijken die je aan het denken zetten, door te luisteren naar podcasts of natuurlijk door het lezen van boeken die inspiratie zijn voor de geest.

Stress

Stress is een van de meest bedreigende problemen van deze tijd. We ontkennen vaak onze grenzen tot opeens ons lichaam op de rem stapt en we werkelijk ziek zijn geworden van de stress. Onze relaties komen door stress onder druk te staan, we reageren niet meer op onze kinderen zoals we dat wensen en we plegen roofbouw op onszelf. Wie langdurig onder druk staat, heeft vaak geen ruimte meer voor gezonde voeding. Het letterlijke eten krijgt minder aandacht. Een maaltijd bedenken en eten bereiden kost energie – we kiezen dus vaker voor die diepvriespizza. Door stress heb je natuurlijk ook geen ruimte en tijd meer voor gezondmakend, kunstzinnig werken of inspiratie opdoen voor de geest.

Veel mensen in deze tijd voelen zich door het leven geleefd, in plaats van dat ze het leven werkelijk zelf leven. Allerlei dingen schreeuwen om aandacht en er is te weinig tijd om dat te doen waar het werkelijk om gaan – genieten van het leven met je dierbaren en werken aan persoonlijke groei.

Herken jij je in dit ’te druk’ gevoel, dan is het misschien nu eens tijd om op de rem te gaan stappen. ‘Slow’leven met aandacht is het devies. Hoe je daar komt? Daadkrachtigheid oefenen (beweeglijkheid), minder digitale tijd besteden (mediawijsheid), de streep door veel activiteiten durven zetten in je agenda en meer nee durven zeggen (opgeruimdheid/schoonheid). En daarnaast natuurlijk kritisch durven kijken naar de verhouding werk en privé en daarmee verbonden ook de financiële huishouding – wat heb je werkelijk nodig om goed te kunnen leven (duurzaamheid)?

De eerste stap kan je zetten door actief tegen stress op te treden. Begin vandaag nog met het bewust ademen van frisse lucht. Dit helpt echt! Kijk de kunst af bij rokers die elk uur diep inhalerend een sigaret roken. Die sigaret is natuurlijk uit den boze, maar als je elk uur (of minimaal 5x per dag) even naar buiten loopt of je hoofd door een open raam steekt en bewust 5x diep in- en uit ademt, dan zal je actief werken aan meer ontspannenheid. Hier een lijstje met meer tips. 

De komende week

Neem deze zondag eens je voedingspatronen onder de loep. Wat zijn de bouwstoffen die jij je lichaam geeft? Waarmee voed je je ziel en je geest? Als je al je gedachten hebt uitgewerkt in je boekwerk, kan je plannen gaat maken voor de komende zes dagen. Op welk gebied zou jij jezelf eens willen uitdagen? Het is belangrijk dat je goed luistert naar je eigen lichaam. Doe natuurlijk geen dingen die ongezond voor jou zijn.

Hier een paar tips:

1. Laat deze week bepaalde producten staan. Eet bijvoorbeeld geen vlees/geen suiker/witmeel/ dierlijke producten. Drink geen alcohol/softdrinks/koffie.

2. Doe deze week een sapkuur, vast tussen zonsopgang en zonsondergang of eet een week lang alleen groente en fruit en drink water.

3. Koop deze week biologische producten en ontdek de verschillen met een niet biologische variant. Zie of proef je verschil?

4. Kijk de komende dagen eens naar de voeding van je kinderen. Is dit de juiste voeding waaruit een gezond lijf kan worden opgebouwd?

5. Verdiep je deze week eens in de beelden en de taal die jouw kinderen tot zich nemen. Is dit de juiste voeding waar een gezonde ziel en geest zich kan ontwikkelingen?

6. Zoek een boek voor jezelf uit waar je elke dag een stuk uit leest. Schrijf daar dagelijks iets uit over wat voeding voor jou is en wat je mee wiltnemen. Deel je lievelingsboek in de groep of laat het in een berichtje aan mij weten, dan verzamel ik onder dit document de mooiste boeken.

7. Kijk deze week een film, bekijk een documentaire of luister een podcast. Deel je mooiste in de groep of laat het in een berichtje aan mij weten, dan verzamel ik onder dit document de tips.

8. Luister deze week elke dag muziek, maak muziek, lees gedichten, schrijf, teken, schilder, ga de natuur in, bezoek een (online) museum, volg een lezing. Voed je ziel met kunstzinnigheid.

9. Kies voor de komende week met een vriend(in)/je kind/je partner/je vader of moeder gespreksthema’s en verdiep je samen in een onderwerp/verschillende onderwerpen.

10. Onderzoek deze week eens de juiste balans in jezelf uitdagen en ontspanning. Ben je in staat de gezonde maat te vinden?

11. Neem de tijd om te denken over jouw idealen, over dat wat jou inspireert, wat jou hoop geeft. Ga wandelen of neem elke dag tijd om te schrijven in je (dag)boekje.

Welke gezonde voeding besluit jij deze week tot je te nemen en welke (ongezonde) voeding laat je staan?

Succes en een gezondmakende week gewenst!

Ps. Het thema van volgende week, onze laatste week, kan je zien als een kleine mini retraite thuis. Als je dat wil, zou het fijn zijn als je agenda niet zo vol is en je wat meer persoonlijke ruimte mag innemen.

 

Extra inspiratie

De antroposofische schijf van 6
De gebaren van groente
Wilskracht en voeding

Antroposofische webinars bekijken? Klik hier.

Voeding voor de geest

Boeken

The Boy, The Mole, The Fox and The Horse van Charlie Mackesy
Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens
De heks van Limbricht van Susan Smit
Slow van Brooke McAlary
De keuze van Edith Eger
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen van Philippa Perry
De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estes
De kracht van het nu van Eckhart Tolle
De meeste mensen deugen van Rutger Bregman

Podcasts

Echt gebeurd
The love yourself podcast
Veertigers
De grote vriendelijke podcast
Heavyweight

Films

Earth Keepers