Lentepoets – Week 4

Thema voor 3 t/m 9 maart 2023

Schoonheid

Opruim challenge Innerlijke lenteschoonmaakDeze week is het tijd om aandacht te besteden aan orde en schoonheid. Een traject volgen met als thema de lenteschoonmaak is natuurlijk niets zonder daadwerkelijk de bezem door het huis te halen. Bij schoonmaken hoort opruimen, uitzoeken, weggooien, weggeven, ruimte scheppen, poetsen, schrobben en de ramen eens wijd open gooien. Zorgen voor schoonheid kan natuurlijk op verschillende manieren.

Stel jezelf deze week de vragen:

Hoe opgeruimd ben ik? Hoe belangrijk vind ik het dat mijn huis schoon en opgeruimd is? Heb ik teveel spullen die onnodige ruimte innemen? Ken ik alle plekjes in mijn huis? Ben ik innerlijk opgeruimd? In hoeverre houdt uiterlijke opgeruimdheid voor mij verband met innerlijke orde? Is mijn leven overzichtelijk en mijn agenda op orde? Hoe zorg ik op de beste manier voor mijn innerlijke en uiterlijke schoonheid?

Opruimen

Of het huis waarin je woont een fijne plek is, hangt niet af van de soort en hoeveelheid spullen, maar hoe jij je er voelt. Dat geldt voor zowel je innerlijke als je uiterlijke huis. Wat voor een mens fijn is, is voor iedereen verschillend. Opruimen en schoonmaken betekent liefde geven en horen dus bij het zorgen voor dat fijne plekje. Tenslotte ligt niets graag te verstoffen op een plank. Ondanks dat we het resultaat wel fijn vinden, is opruimen en poetsen voor de meesten eerder een last dan een lust.

Het schijnt dat de mate waarin je spullen werkelijk liefhebt, bepalend is voor de sfeer in je huis. Probleem is soms dat we te veel spullen hebben die we niet liefhebben. Zoveel dat we niet eens meer weten wat er precies in een kast of op zolder ligt. Afscheid nemen vinden we lastig. Soms kom je in een opruimbui iets tegen waarvan je weet dat het je niet meer past of dat het al jaren ongebruikt is. Toch leggen we het weer terug omdat we het zonde vinden om het weg te doen of omdat we hopen dat het toch nog van pas gaat komen.

Levenskwaliteit

Deze week mag je jezelf uitdagen om met aandacht door je huis te lopen. Zie je huis als een omhulling van jezelf. Dat huis heeft net als je lichaam liefdevolle zorg nodig. Stoffige plekken laten je zien waar levendigheid ontbreekt, plekken waar veel spullen zich opstapelen laten zien dat er meer systeem mag komen in je huis. Opruimgoeroe Marie Kondo zegt dat als je niet een blij gevoel van iets krijgt, het echt goed is om afscheid te nemen. Spullen die weg kunnen mogen op Marktplaats, naar iemand die er gelukkig van wordt, naar de kringloop of als het echt kapot is, in de vuilnisbak.

Spullen weg doen schept ruimte en schoonmaken is een handeling van liefde en creëert levendigheid. Zo gezien is het zorgen voor je huis en orde scheppen in de chaos een creatieve bezigheid. Je zorgt voor levenskwaliteit en er ontstaat plek voor iets nieuws. Precies zoals de natuur nu doet. De bomen laten in deze tijd het dorre hout los zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe loten en twijgen. De natuur doet het vanzelf, wij moeten wilskracht tonen. Succes daarmee!

Minimalisme

Minimalisme challenge LenteschoonmaakTegenwoordig is het minimalisme een trend. Wellicht is het iets voor jou? Minimalisme is dát belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is, zodat je meer geluk, voldoening en vrijheid ervaart. Minimalisme vind je terug in de architectuur, de muziek en in de kunst maar kan ook een levensstijl zijn. In al deze vormen wordt er uitgegaan van het ‘less is more' principe - verwijder alles uit je leven wat niet bijdraagt aan de focus op de kern waar het werkelijk om gaat.

Het is een bewustere levensstijl waarbij je beseft dat alles in het leven best een tandje minder mag. Minder spullen, minder afspraken op de agenda, meer nee durven zeggen en meer stilstaan en genieten van de schoonheid van een moment.

Wat ga je doen?

Ga deze zondag eens voor jezelf na wat innerlijke schoonheid en uiterlijke opgeruimdheid voor jou is. Daarna mag je deze week actief aan de slag in dat innerlijke en uiterlijke huis van je, waarvoor je een plan maakt voor de komende 6 dagen.

Is het nu dan tijd om die troeplade in de kast op te ruimen, een begin te maken met al die verzamelde foto’s? Misschien maak je de verjaardagskalender up-to-date, mag de koelkast wat liefde krijgen, kan de gereedschapskist opnieuw gesorteerd worden of mogen de ramen eens gepoetst worden zodat je ongehinderd je blik naar buiten kan richten?

Of ga je juist focussen op een innerlijke schoonmaak? Weet je van jezelf hoe je met jezelf in het reine komt? Reinig jij liefdevol je innerlijk door muziek te maken of te luisteren, door te schrijven of te lezen, door te sporten of te mediteren? Of helpt het jou om innerlijke orde te creëren door letterlijk je lichaam te verzorgen - door in bad te gaan, je nagels te lakken en iets moois aan te trekken?

Misschien durf je het aan om te kijken welke emoties, blokkades, angsten en conflicten liggen te verstoffen in die innerlijke zolderkast. Soms mag die zolderkast natuurlijk een veilige haven zijn voor te grote gevoelens, maar soms is er ook oplossingsgerichte durf nodig om te kijken of deze innerlijke opstapelingen toe zijn aan vergeving, acceptatie en een liefdevolle begeleiding naar het verleden. Jezelf vergeven is ook opruimen in je innerlijke huis.

Aan de slag

Maak voor jezelf een lijst waar je noteert op welke dag je welke klus gaat doen. Het gewone huishouden gaat natuurlijk ook gewoon door, dus de vaatwasser uitruimen telt niet 😉 . Daag jezelf uit om werkelijk ruimte en schoonheid te scheppen door de klussen die je voor jezelf plant. Een héleboel ideetjes:

1. Neem je voor om elke dag een ander plekje van je huis aandacht te geven. Dat mag ook iets kleins zijn zoals je handtas of het dashboard kastje in de auto. Of iets groters zoals:

2. De sokkenla. Sorteer alle sokken eruit die je niet meer draagt of die kapot zijn.

3. De badkamer. Haal alle spullen uit je toilettas en de kastjes. Gooi/geef alles weg wat over datum is, wat je een maand niet meer hebt gebruikt, wat lelijk is en wat je niet echt gelukkig maakt.

4. Boekenkast. Haal alle boeken eruit die je niet geraakt hebben en die je echt niet gaat lezen als je eerlijk bent. Zet ze in een doos op de stoep, briefje erop 'Voor de gelukkige vinder' Wat niet gevonden wil worden, mag naar de kringloop.

5. Zeem alle ramen in het huis en zet ze eens even wijd open. Heerlijk wat een frisse lucht en wat fijn om een vrije blik naar buiten ze hebben!

6. Maak netjes geordende dozen voor je seizoenstafel spulletjes (per seizoen of per feest). Een zeepje of zakje lavendel erbij tegen de motten, een sticker er op met de beschrijving van de inhoud en klaar.

7. Begin de Minimalism Game (zie hieronder een filmpje). Doe op dag 1, 1 item weg, op dag 2 2 items enz. Liever een light versie? Doe elke dag 1 ding weg.

8. Neem de kelder, garage of zolder eens onder handen. Zorg dat alleen dat overblijft wat je daadwerkelijk levenskwaliteit schenkt.

9. Maak een nieuwe verjaardagskalender of maak de oude up-to-date.

10. Maak tijd voor je foto's. Selecteer, maak mappen, druk af, plak in of maak eindelijk dat digitale album wat je al zo lang wilde maken. Neem de tijd, maak een planning en zorg dat je doelstelling haalbaar is.

11. Behoefte aan een opruimchallenge die je kan afvinken? Deze van de Volkskrant vind ik wel leuk. Niet te lang aan je beeldscherm blijven hangen door alles te lezen. Opruimen is daadkracht tonen en in actie komen!

12. Reserveer elke dag 1 uur in je agenda voor schrobben, poetsen, opruimen, uitzoeken of wegbrengen.

13. Betrek het hele gezin bij het opruimen. Kleine kinderen kan je laten helpen door opruimspelletjes te spelen. (Bijvoorbeeld verzamel alle spullen op een grote hoop midden in de kamer, daarna doe ik mijn ogen dicht en mogen jullie 3 spullen terug leggen op hun plek. Zal ik ontdekken welke spullen weer netjes opgeruimd zijn? Meer lezen over opruimen met kinderen kan hier.)

14. Blok een vast tijdstip op een dag en/of in de week waar iedereen in het huis samen opruimt. (Bij ons thuis ruimen we elke dag even voor het eten samen op en zondagavond moeten de kinderen hun kamers hebben opgeruimd zodat ik maandag kan stofzuigen. Opruimen doen we samen, muziekje aan en samen zingend orde scheppen. Na het opruimen gaat iedereen onder de douche, worden nagels geknipt om zo weer schoon de nieuwe week te beginnen.)

15. Geef je lichaam deze week elke dag liefdevolle aandacht. Ook zonder afspraken voel het innerlijk op orde als je aandacht aan jezelf besteedt.

16. Maak een to do list voor de komende week met alles wat al een hele tijd ligt te wachten op actie. De tandartsafspraak maken, het abonnement van die krant opzeggen, de geleende fiets terugbrengen, dat lastige of al lang geplande telefoontje plegen, etc.

17. Ga eens door je innerlijke huis en schrijf eens op wat je daar tegenkomt waarvan je eigenlijk afstand wilt doen. Neem voor jezelf elke dag de tijd om in je dagboekje te werken. Neem alle 'items' die innerlijke opgeruimdheid in de weg staan in de hand en kijk of je op een oplossingsgerichte manier aan het werk kunt gaan. Waar kun je direct afstand van doen en wat vraagt om een moedig stappenplan?

Gelukspricipe18. Innerlijke schoonheid straalt naar buiten en wie straalt ontmoet meer positiviteit in de wereld. Die positiviteit straalt jou weer tegemoet waardoor jouw innerlijke schoonheid nog meer ruimte tot bloeien krijgt.

  • Treed deze week de wereld met een stralend gemoed tegemoet.
  • Let eens op je gezichtsuitdrukking. Ook als je niet moet lachen, kan een glimlach je helpen positiviteit in jezelf en in de wereld te dragen.
  • Let eens op de onbevangenheid waarmee je de wereld in stapt. Zie het leven vanuit de ogen van een kind. Vertraag, zie bewust de schoonheid in de natuur die langzaam weer uit de winterslaap ontwaakt en voel dankbaarheid voor wat er is.
  • Let eens op hoe je andere mensen tegemoet treedt. Probeer deze week met  empathie te kijken naar de mensen die je ontmoet. Juist ook naar hen die het jou, voor jouw gevoel, moeilijk maken. Betrek het niet op jezelf, maar zie de zoektocht van de ander. Zie zijn/haar eigenheid, zijn/haar schoonheid. Denk aan Pay it forward (het geluksprincipe) en schenk jouw schoonheid aan de wereld.

Succes en een week vol orde en schoonheid gewenst!

Extra inspiratie

De wijsheid van de huid. Hoe ons grootste zintuig meedanst op het levensritme.
Weg ermee! Over de schoonheid van minimalisme van Dennis Storm
Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen van Marie Kondo
Kijk de film Pay it Forward