Lentepoets – Week 1

Opdracht voor 14 februari t/m 17 februari:

Wie ben jij?

Wie ben jij? Innerlijke lenteschoonmaakVandaag geef ik je de voorbereidende opdracht voor de komende paar dagen. Heb je een boekje, maak dan voor a.s. zondag een mooie, eerste titelpagina. Daarna wil ik je vragen om iets over jezelf te schrijven. Vragen stellen aan jezelf geeft ruimte om tot bloei te kunnen komen.

Wie ben jij? Wat vind je belangrijk in het leven? Waar ben je trots op? Zijn er, als je liefdevol in de spiegel kijkt dingen die je graag zou willen aanpakken? Hoe goed zorg jij eigenlijk voor je eigen lichamelijke- psychische en geestelijke gezondheid? Heb je gewoontes op die gebieden die eens met de eerste de beste bezem weg zouden mogen worden geveegd?

Wellicht kan je als afsluiter opschrijven of bedenken wat je voor jezelf hoopt met deze lenteschoonmaak te bereiken?

Kijken naar je jezelf is niet altijd eenvoudig. We zijn snel geneigd om te oordelen over onszelf en dat is niet fijn, niet bevorderlijk en eigenlijk helemaal niet nodig. Ik zou je willen uitdagen om het oordeel los te laten. Niemand van ons is perfect en dat moeten we ook helemaal niet proberen na te streven. We hebben allemaal een stapel persoonlijke ontwikkelingsklussen op ons ‘bureau des levens’ liggen. Lukt het je om die klussen op te schrijven zonder er slecht over te denken? Gewoon liefdevol vaststellen – dat kan ik al wel en dat wil ik nog leren.

7 zonden en 7 deugden

In de vastentijd heb ik de afgelopen jaren altijd graag gekeken naar de zeven zonden en de zeven deugden. Ik ben zeker niet katholiek, maar net zoals veel kunstenaars vanuit alle kunstrichtingen, laat ik mij er wel graag door inspireren.

Deze deugden en zonden bekijk ik, overdenk ik en stel mezelf erbij de vragen waar mijn kwaliteiten liggen en waar mijn valkuilen. Wat is mijn grootste draak en wat mijn mooiste parel? Wellicht geeft het jou ook inspiratie om op een vredige manier naar jezelf te kijken.

De linkjes verwijzen naar Wikipedia. Mij helpt het soms om daar even te lezen als ik in gedachte vastloop.

De hoofdzonden:

1. Superbia – hoogmoed/ijdelheid
2. Avaritia – hebzucht
3. Luxuria – lust
4. Invidia – afgunst
5. Gula – onmatigheid/vraatzucht
6. Ira – woede
7. Acedia – luiheid

De deugden:

1. Prudentia – verstandigheid/wijsheid
2. Iustitia – rechtvaardigheid
3. Temperantia – zelfbeheersing
4. Fortitudo – moed
5. Fides – geloof
6. Spes – hoop
7. Caritas – naastenliefde

Geen stress!

Ik weet het, deze vragen alleen al geven aanleiding voor een traject van zeven weken. Eigenlijk is het ook nooit helemaal af, wees dan ook tevreden als een aantal punten mee mogen naar een volgend jaar. De vragen bieden slecht een kader. Ze mogen als inspiratie dienen om eens naar jezelf te kijken. Hoe diepgaand je dat doet, is aan jou. Je kan 10 bladzijden volschrijven, iets kunstzinnigs maken waarin je die gedachten over jezelf vorm geeft of volstaan met een pagina met steekwoorden. Iedereen kiest zijn/haar eigen vorm en elke vorm is goed. Ben je zaterdag nog niet klaar, geen stress! Laat gewoon wat bladzijden vrij, wellicht kan er later nog wat bijkomen in de vorm van je eigen woorden, een mooie kaart of een inspirerende, overgenomen tekst.

De vastentijd met kinderen

De vastentijd kan je ook mooi vorm geven met kinderen. Via dit artikel lees je hoe ik dat met mijn kinderen de voorgaande jaren deed. Dit jaar doen ze gewoon met deze lenteschoonmaak mee. Natuurlijk kies ik daarvoor een manier die passend is voor de leeftijd. Het thema ‘wat kan je al wel en wat mag je nog leren’ geeft een mooie basis voor gesprekken met kinderen van alle leeftijden – iets wat je daarbij ook mooi kan voorleven. Bij mij gaat dat, nadat ik weer eens onaardig ben geweest tegen mijn 3 kleine mannen zo: “Sorry jongens, wat kan ik af en toe ongeduldig zijn hè. Meer geduld hebben, dat is nog iets wat ik graag zou willen leren. Wat kan jij al goed en wat zou je nog graag willen leren?” Als je er eens de tijd voor neemt om echt in gesprek te komen en de kinderen dit soort vragen te stellen (tijdens het eten of al zittende op de rand van het bed), kunnen er heel fijne, verbindende momenten van betekenis ontstaan.

Veel plezier met de eerste voorbereidingen en deze opdracht. Tot zondag!