Lentepoets – Afsluiting

Pasen transparant HaasMorgen is het Pasen en daarmee zijn we aan het einde gekomen van de vastentijd en deze bijzondere, innerlijke lenteschoonmaak die ik met jullie samen mocht beleven.

Vandaag mag je, net als bij de voorgaande weken, reflecteren op de afgelopen dagen. Hoe was het om deze week zo stil te staan bij jouw innerlijke leven? Doe je dat wel vaker of is dit relatief nieuw voor je? Wat vond je moeilijk en wat vond je juist fijn? Was het confronterend om zo met jezelf bezig te zijn? Heb je nieuwe dingen over jezelf leren kennen?

Kijk deze keer ook verder terug en reflecteer op de hele veertigdagentijd. Is het je gelukt om een stuk van jouw voorgenomen doelen te bereiken? Wat was de fijnste activiteit? Van welke thema's doe je graag afstand en welke thema's mogen je verder begeleiden op je levensweg?

Kijk terug op de afgelopen 7 weken, blader nog eens in je boekje, kijk terug naar alles wat je gecreëerd, gedacht, gevoeld en vooral ook gedaan hebt, accepteer wat is geweest en verheug je vol liefde op een nieuw begin.

Pasen

Pasen is het feest van het nieuwe leven. Al sinds mensenheugenis viert men het ontwaken van de natuur uit de winterslaap. Overal barsten de knoppen open, bloesems bloeien, vogels bouwen nestjes en lammetjes huppelen in de wei. Naast deze natuurgebonden feestelijkheden vieren we met Pasen ook de opstanding van Jezus uit de dood. Volgens de overleveringen stierf Jezus op Goede Vrijdag aan het kruis. Het wonder was met Pasen toen het lichaam van Jezus uit het verzegelde graf verdwenen bleek.

Om invulling te geven aan dit bijzondere feest, dat veel dieper gaat dan het geschiedkundige verhaal, kan de viering van de lente en het verhaal van de paashaas met de paaseieren helpen om in een geïnspireerde paasstemming te komen. Hazen zijn bijzondere dieren, niet zonder reden mogen juist zij ons de eieren met Pasen brengen. Dit dier, zo waakzaam luisterend, vruchtbaar en offervaardig, verstopt voor ons de paaseieren. De bontgekleurde eieren liggen niet zomaar voor het oprapen. Zoals de volgelingen van Jezus het verdwenen lichaam zochten, zoeken ook wij elk jaar de eieren. Dát is namelijk het geheim van de dood en de opstanding in het paasverhaal, dat we eerst zullen moeten zoeken om werkelijk te kunnen vinden. De eieren staan daarbij symbool voor het nieuwe leven. Het kuikentje breekt door de harde schaal en laat het dode omhulsel achter. Het nieuwe leven dat uit een ei ontstaat, wordt door het opstandingsverhaal geldig voor de hele aarde. Een impuls van dat geheim mogen we ieder jaar beleven door te kijken naar de opstanding van de levenskrachten in de natuur. Uit de ogenschijnlijke dood van de winterse aarde ontspruit het nieuwe leven dat de lente ons geeft.

Ik wens  jou en je dierbaren een heerlijk paasfeest!

Leestips: Zo vieren wij Pasen en De antroposofische week en het graanritme in de stille week.

Feedback

Wat heb ik dit als een bijzondere tijd ervaren om zo ieder voor zich en toch samen met anderen bezig te zijn met deze innerlijke lenteschoonmaak. Van een heel aantal mensen mocht ik intensief meekijken, ik zag ongelooflijk veel plezier voorbij komen, hard werken, nuttig zijn, knutsel- en creëervreugde, confronterende situaties, opgeven, verschuiven, vertragen en doelen volbrengen. Ieder op de eigen manier en dus goed. Dank voor het grote vertrouwen en enthousiasme wat stil en in woord en beeld bij mij is aangekomen.

Graag zou ik je willen vragen om met mij een kort of lang woord over je ervaringen te delen. Dat kan aan mij persoonlijk of graag ook als recensie onderaan DEZE pagina.

Bedankt voor deze tijd samen, hopelijk ontmoeten we elkaar gauw weer!
Eveline