Lentepoets – Week 2

Thema voor 18 februari t/m 24 februari 2023

Beweeglijkheid

Beweeglijkheid waldorfcoachingHet eerste zuiveringsthema waar we mee aan de slag gaan is beweeglijkheid. We doen dus een bewegingsloosheids detox. Deze week mag je kijken naar hoe beweeglijk je eigenlijk bent. Je kan deze zondag aan de slag gaan met de volgende vragen:

  • Wat staat stil? Wat wordt koud? Wanneer lukt het je niet in beweging te komen? Wat zit in jou vast?
  • Waar stroomt het wel? Wanneer word je warm? Wanneer en waar ben je in beweging?

Het thema beweging kan je vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Fysieke fitheid

Ten eerste kan je natuurlijk kijken naar je lichamelijke fitheid. Goed zorgen voor jezelf betekent letterlijk met je lichaam in beweging komen.

De voordelen van fysieke beweeglijkheid op een rijtje (pas op het is een hele lijst):

  • Je krijgt er energie van.
  • Je voelt je gelukkiger.
  • Je reduceert stress.
  • Je verhoogt je weerstand.
  • Je slaap beter.
  • Het verbetert je lichamelijke bewustzijn (levenszin)
  • Je spieren, gewrichten en botten worden sterker.
  • Het verlaagt je hartslagfrequentie, waardoor je meer zuurstof op kan nemen.
  • Je verkleint de kans op hartproblemen.
  • Je bevordert je stofwisseling.
  • Je houdt je lichaam soepel.
  • Het helpt je een gezond gewicht te houden/krijgen.
  • Het verbetert je evenwichtszintuig.
  • Het kan de zwangerschap en geboorte eenvoudiger maken.
  • Het kan helpen de overgang of hormonele, lastige fases beter door te komen.
  • Het heeft een positief effect op je mentale gezondheid.
  • Je kan even je gedachten op iets anders/nul zetten (even aan de gezinsdrukte ontsnappen).
  • Mensen die genoeg bewegen hebben een verhoogde kans op een betere, gezondheidsgerelateerde, kwaliteit van leven.

Als je over deze vorm van beweeglijkheid nadenkt, hoe zit dat bij jou? Beweeg je genoeg? Hoeveel zit jij op een dag? Hoe vaak per week doe je aan sport? Ga je vaak wandelen of neem je de fiets als je ergens heen moet? De WHO raadt volwassenen aan om minimaal 2,5 uur per week actief te bewegen. Meer is natuurlijk beter! Haal jij die 2,5 uur per week?

Levenslichaam

Maar er is, zoals eerder besproken, meer dan het fysieke lichaam. Ondanks dat fysieke fitheid ook een grote rol speelt in mentaal fit zijn, is het ook goed om je beweeglijkheid in je ‘andere’ lichamen, waarover ik eerder sprak, eens aandachtig te bekijken. Net als dat het lichaam warm wordt door beweging, zorgt beweging op ether- ziels- en geestelijk gebied ook voor warmte. Dat wil ik je graag uitleggen.

Door te bewegen wordt je fysieke lichaam aan het werk gezet. Je traint je spieren en je wordt warm. Als je bijvoorbeeld aan het vormtekenen bent of euritmie doet, kom je ook in beweging, maar train je in eerste instantie niet je fysieke spieren, maar train je op een dieper bewegingsniveau. Je zet als het ware ook al je andere lichamen in beweging. De warmte die tijdens deze bewuste (ook wel een soort mindfullness) bewegingsvorm ontstaat, zorgt in het levenslichaam voor de juiste verhouding tussen spanning en ontspanning in het lichaam. Je spreekt in het vrijeschooljargon ook wel over een ritmisch in- en uitademen van binnen en buiten, van sympathie en antipathie, van focus en ontspanning. De juiste bewegelijkheid op dit gebied gebied kan je je voorstellen als een vioolsnaar die alleen met de juiste spanning, de juiste klank geeft. Letten op een juiste verhouding van dit ritmische ademhalen, activiteiten zoals vormtekenen en euritmie, maar naar mijn mening ook vormen van yoga ondersteunen de beweeglijkheid van het levenslichaam, wat van positieve invloed is op onze algehele fitheid.

Ziel

Dan op zielsgebied. Bewegelijkheid en warm worden in ons zielenlichaam helpt ons mensen interesse te hebben in de wereld, liefde te voelen en sympathie te voelen voor de ander. Enthousiast worden, is warm worden voor iets. Je komt in beweging en durft stappen te zetten de wereld in.

Alle vormen van kunst, werken verrijkend op ons zielenleven. Het luisteren naar een verhaal, muziek maken, een tentoonstelling bezoeken – alle kunst houdt onze ziel beweeglijk.
Bewustzijn brengen in je lichamelijke houding en je fysieke bewegen, heeft ook invloed op je zielenleven. Elke beweging van ons mensen, heeft een direct gevolg op hoe de mens zicht voelt. Omdat we meestal niet eenzijdig bewegen, merken we die werking op ons zielenleven niet direct. Pas als we bijvoorbeeld lang de schouders en het hoofd laten hangen, merken we dat onze houding ook drukt op onze stemming. Zo zal je tijdens het springen en dansen bijna onmogelijk zwaarmoedig kunnen blijven.

Een gezonde, ‘beweeglijke’ ziel, helpt je emotioneel in balans te zijn en zorgt ervoor dat je met warmte en sympathie de wereld tegemoet kan treden.

Geest

Tenslotte is beweeglijkheid nodig op geestelijk gebied. Door beweeglijk te zijn in de geest ben je in staat van perspectief te wisselen. Geestelijke beweeglijkheid school je met het ‘hoogste’ zintuig van de antroposofische twaalf zintuigen. Het is het Ik-zintuig dat zich richt op de individualiteit van een ander. Het is een moeilijk zintuig, juist in deze, erg op onszelf gerichte tijd. Want om je echt in de persoonlijkheid van de ander te kunnen verplaatsen, moet je loskomen van jezelf. Los van wie jij bent met je eigen gewoontes en emoties en los van de gewoontes en emoties van de ander. Om iemand goed te leren zien is het nodig dat je een stukje van de ander in jou toe laat.

Een ander werkelijk zien en naar een ander luisteren, ook al ben je het nog zo met de ander oneens, is de kwaliteit van een beweeglijk IK. Je hoeft niet de ander te worden of het met de ander eens te zijn, maar door open te staan voor een ander perspectief, voorkom je geestelijke starheid en ben je in staat geestelijke groei door te maken. Door de beweeglijkheid in de geest ontstaat warmte voor idealen. Je kan nieuwe ideeën verbinden met je persoonlijke plan en daarin uitdagingen aangaan. En dat geeft kracht – geen lichamelijke kracht, maar geestkracht!

Als je met een loep naar je eigen beweeglijkheid kijkt, kan je, vanuit het vierledige mensbeeld, jezelf 4 vragen stellen.

1. Beweeg ik mijn lichaam goed genoeg zodat ik fit kan zijn en goed zorg voor mijn fysieke lijf?
2. Is de beweeglijkheid van mijn levenslichaam in orde zodat er een goede balans is tussen spanning en ontspanning?
3. Ben ik met mijn zielenlichaam genoeg in beweging zodat ik warm kan worden voor de ander of voor iets?
4. Ben ik zo beweeglijk in mijn geest, dat ik in staat ben werkelijk naar het verhaal van een ander te luisteren – kan ik een ander zien zonder oordeel?

Aan de slag

Ten eerste ga je deze zondag aan de slag met het doorvoelen en het overdenken van dit thema. Neem daarbij de bovenstaande vragen en overdenkingen als inspiratie. Kijk naar je eigen kwaliteiten die je bij de afgelopen opdracht opschreef en zie ook waar nog een beetje poetswerk te verrichten is. Maak in je boek (of in gedachten) een pagina voor het thema beweeglijkheid. Wellicht heb je een mooi gedicht dat stroomt, wellicht ga je kunstzinnig aan het werk en laat je beweging en warm worden zien of schrijf je over je eigen (on)beweeglijkheid. Je mag je natuurlijk richten op alle lagen van beweeglijkheid, maar je mag ook de diepgang zoeken in 1 van de lagen.

Vervolgens maak je een plan voor de komende zes dagen. Wat ga je nu werkelijk in beweging zetten? Maak een plan die je ook daadwerkelijk gaat omzetten. Een kleine doelstelling halen, geeft veel meer voldoening, dan een onmogelijk plan niet weten om te zetten. Wat je doelstelling wordt is echt helemaal je eigen keuze. Je mag dat met mij of in de whatsappgroep delen als je dat fijn vindt en je wat aanmoediging kan gebruiken.

En nu doen!

Beweeglijkheid Sport VastentijdHierbij een lijstje met (sportieve) ideetjes. Maar trek vooral je eigen plan als je een goed idee hebt!

1. Doe elke dag een 7 minute workout.
2. Loop elke dag de trap 2 keer op en neer als je de trap gebruikt.
3. Gebruik deze week geen lift.
4. Parkeer de auto iets verder van je eindpunt en loop het laatste stuk.
5. Regel een springtouw, oefen elke dag en probeer aan het eind van de week minimaal 100 sprongen achterelkaar te halen.
6. Maak dagelijks een wandeling of wissel dat af met joggen.
7. Zet de stappenteller van je telefoon aan en beweeg voldoende door 10.000 stappen per dag te zetten.
8. Regel een hoelahoep, zet een vrolijk muziekje aan en ga elke dag een kwartier hoelahoepen.
9. Durf deze week gesprekken aan te gaan met anderen over een thema waar je het niet over eens bent. Ben je in staat, zonder tussenkomst van jezelf – de ander te zien?
10. Doe elke dag een yoga oefening.
11. Begin de dag met euritmie oefeningen. Bijvoorbeeld met hallelujah of deze 5 oefeningen die de immuniteit versterken.
12. Maak elke dag een stromende vormtekening (lemniscaat, cirkel, spiraal of een wat meer ingewikkelde vorm.)
13. Hou je van variatie, dan doe je elke dag iets anders waardoor je in beweging bent.

Wat ga je doen? Schrijf het op, leg je plan zichtbaar neer, deel het als je wil en aan de slag ermee!

Succes en een beweeglijke week gewenst!