Lentepoets – Voorbereiding

Op deze pagina zul je alles vinden dat je nodig hebt om aan deze reis te beginnen.

Aan het werk

In deze eerste dagen van onze lenteschoonmaak mag je je voorbereiden op het traject dat je de komende weken gaat doorlopen. Elke week krijg je een nieuw thema waarmee je je zo intensief uiteenzet als bij jou past. Besef je goed dat één week snel voorbij is en dat wat ik je hier aanreik niet genoeg is om complete veranderingen door te voeren, maar een impuls is, om na afloop van dit programma mee verder te gaan. Elke wereldreis is tenslotte ook ooit begonnen met de eerste stap! In dit traject kijk je eens met een loep naar je eigen gewoonteleven. Waar ben je blij mee en waar is het hoog tijd om eens drastisch de bezem door te halen? Na afloop van dit traject kan je kijken welke thema's je op welke manier vast wil houden, zodat ze kunnen zakken in je zg. gewoontelichaam - het levenslichaam - en mee mogen gaan op jouw pad in de toekomst.

Weekplanning

Morgen is het de eerste dag van de veertigdagentijd tot Pasen. Ik stuur je de eerste inleidende opdracht voor de komende dagen tot zondag. Daarna gaan we als volgt te werk:

Zondag
A.s. zondag begin je met het eerste zuiveringsthema en de daarbij horende opdrachten die ik je toestuur. Elke zondag die volgt, ga je aan het werk met de daarop volgende thema's en opdrachten. Ik stuur je mijn berichten altijd op zaterdagavond zodat je er al in gedachte mee bezig kan zijn voor de volgende dag. Op de zondagen ga je dan echt aan het werk,

Maak er op die zondagen een prettig moment van, spreek wellicht even met je gezin of partner af wanneer jouw moment het beste past. Als je de rust en tijd hebt gevonden, zorg je dat je lekker kan zitten en steek je je eventueel aangeschafte kaars aan. Dan ga je (in het boekje) aan het werk. Je probeert op papier of in gesprek uiting te geven aan je gedachten over wat het thema voor je betekent (dat mag ook kunstzinnig), je formuleert antwoorden op de vragen die ik je ter inspiratie mee geef en je probeert jouw doelstellingen vast te leggen voor de daaropvolgende week. Eerst kijk je naar het thema vanuit je gevoel - hoe kan ik mij ermee verbinden? Hoe voelt dit voor mij? Daarna werk je - overzichtelijk en planmatig - vanuit het denken. In de dagen erna krijgen je plannen handen en voeten en zet je je gemaakte doelstelling(en) actief om.

Midweek
Op de doordeweekse dagen ben je vooral aan het handelen. Je probeert dat te doen wat je je had voorgenomen. Het zal een intensieve tijd worden omdat nieuwe gewoonten nog niet in je systeem zitten en dus snel vergeten worden in de drukte van alledag. Om die reden is het handig om je boekje altijd op een zichtbare plek neer te leggen, dan word je altijd herinnerd aan je voorgenomen plan. Wie tijd en zin  heeft, kan een dagboek bijhouden en ook gedurende de doordeweekse dagen dat opschrijven wat opgeschreven dient te worden.

Zaterdag
Aan het eind van de week (bijvoorbeeld vrijdagavond of zaterdag) kies je een vast moment waarop je reflecteert op de afgelopen week. Je denkt erover na, geeft creatief vorm- of schrijft in je boekje over je ervaringen. Over wat je wil vasthouden, verdiepen, wat mee mag naar volgend jaar of wat je weer los wil laten. Tenslotte kan je niet alle thema's altijd evenveel aandacht geven. Keuzes maken, is ook innerlijk schoonmaken en dus in dit programma van groot belang.

Ik wens je veel plezier en zin om aan het werk te gaan!

Eveline

Leestips: Een verhaal in de voorbereiding voor Pasen voor kinderen.
Luistertip: Mijn podcast over antroposofie voor beginners