Nacht 3 – maart

Opdracht voor 22 december:

Maart

Maart Heilige NachtenNacht 3 staat ik het teken van maart - de lentemaand. Maart is vernoemd naar de god Mars. Mars is vooral bekend als god van de oorlog, maar wist je ook dat hij oorspronkelijk de god van de vruchtbaarheid en beschermer van het vee was? Maart is voor mij verbonden met het prille begin. Echt de maand van vruchtbaarheidsfeesten met haar eieren, Moeder Aarde en de lentefee. De slaap van de winter gaat over in het bovengrondse ontwaken in de lentetijd. De groeikracht is overal voelbaar en zichtbaar. Je voelt misschien in jezelf dan ook de levenslust aangewakkerd worden en de drang naar de beweging naar buiten neemt toe. Alles gaat weer als een beekje stromen - alles komt weer in beweging.

Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je dromen schrijven en wellicht lukt het je om stil te staan bij de maand maart. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat ligt er komend jaar in het verschiet? Wat mag er bij jou in maart ontkiemen?

Bewegingszin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de bewegingszin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Jij bent de kapitein op jouw eigen schip!

Je bewegingszin is het zintuig wat de bewegingen en de stand van je lichaam en ledematen waarneemt. Zelfs de kleinste beweging wordt door de bewegingszin waargenomen. Door de bewegingszin weet je zonder er over na te denken bijvoorbeeld altijd waar je handen zijn, zodat je ze niet eerst moet zoeken voordat je er iets mee wil doen. De bewegingszin heb je ook nodig als je met je tastzin iets wil aftasten. Kinderen en bewegen dat hoort bij elkaar. Kinderen moeten zelfs veel bewegen want alleen zo ontwikkelen ze goede controle over hun lichaam. De bewegings- en leerdrang kan je zo mooi zien bij bijvoorbeeld een baby die probeert te tijgeren. Steeds, elke dag weer oefent het kind. Eerst vliegt het nog met de armpjes opzij, dan beweegt het kind zich achteruit en op een dag kan het het! Met een stralende lach beheerst het kind de eigen bewegingen en komt het vooruit!

Oefeningen:

1. Doe je ogen dicht en laat iemand anders je armen, handen en vingers in een bepaalde stand zetten. Beschrijf nu waar je armen, handen en vingers zijn en waar spieren zich spannen of ontspannen.
2. Leer een instrument te bespelen 🙂

Een goede nacht gewenst! ✨
Eveline