Nacht 2 – februari
Opdracht voor 21 december:
Februari
Nacht 2 staat in het teken van februari, de maand die in de volksmond ook wel de sprokkelmaand wordt genoemd. Dat heeft verschillende redenen. Toen de Romeinen begonnen met het benoemen van de maanden, werd maart de eerste maand omdat dan pas eigenlijk het nieuwe jaar in de natuur en het boerenleven begint. December was de 10de maand en het eind van het jaar omdat in de winterse rust, toch niets gebeurde op het land. Later werden dan toch januari en februari aan het jaar toegevoegd. Elke maand kreeg 30 of 31 dagen en februari mocht als laatste maand de rest (28 of 29) dagen bij elkaar sprokkelen.
De naam februari is afgeleid van het Latijnse Februare dat reinigen betekent. En dat voelt heel passend voor mij. De natuur reinigt zichzelf onder een deken van sneeuw- het wit als zuiver nieuw begin. De hemel is helder blauw zonder pollen en de bomen laten dode takjes vallen.
De reinigingstijd start ook met de voorjaarsschoonmaak, de ontgiftingskuren, reinigingsrituelen rondom imbolc en de vastentijd voor Pasen. We schudden het oude af en bereiden ons voor op wat komen gaat.
Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je eventuele dromen schrijven en wellicht lukt het je om stil te staan bij de maand februari. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat ligt er komend jaar in het verschiet? Wat wens jij jezelf toe voor februari?
Levenszin
Nu een stukje verdieping over de zintuigen. Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de levenszin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.
Audiobericht:
Je levenszin helpt je goed te leren luisteren naar je lichaam.
Je levenszin kan je voorstellen als je inwendige gevoelszintuig. Daar waar je met de tastzin je buitengrenzen voelt, voel je met de levenszin alles wat in die grens leeft. Je voelt met dit zintuig of je genoeg gegeten hebt, of je naar de wc moet, of dat je ergens pijn hebt. Het waarnemen met de levenszin wordt pas bewust als iets mis is. Je levenszin zou je dus het zintuig van je lichamelijke welzijn kunnen noemen. Een baby spreekt met de levenszin. Als het buikpijn heeft, als het honger heeft, als het moe is, als er iets mis is, dan zal de baby luid en duidelijk van zich laten horen. Het is belangrijk dat wij als ouders goed luisteren naar wat de kinderen ons willen zeggen, zodat zij zich gehoord en begrepen voelen.
Soms moeten we onze kinderen helpen om naar hun levenszin te leren luisteren. Is een kind moe, dan moeten we het helpen naar bed te gaan. Wil het kind teveel taartjes eten, moeten we het kind beschermen dat het geen buikpijn krijgt. Een goed ontwikkelde levenszin leert een kind naar zichzelf te luisteren en dat schept vertrouwen.
Oefeningen:
1. Probeer eens met je ogen dicht de vulling van je lijf te voelen. Is alles in orde of is er disbalans? Moet je naar de wc, heb je hoofdpijn, voel je je buik knorren, kan je goed ademhalen. Dit voelen van je lichaam doe je met je levenszin.
2. Kijk eens naar de vitaliteit van de ander. Zou je door het observeren van een ander iets kunnen zeggen over zijn/haar innerlijke vitaliteit?
Een dromenrijke tweede nacht gewenst! ✨
Eveline