Nacht 1 – januari

Opdracht voor 20 december:

Januari

Januari heilige nachtenDe eerste nacht staat ik het teken van de maand januari. Januari wordt in de volksmond ook wel de nieuwjaarsmaand genoemd. De maand is vernoemd naar de Romeinse Janus, de god met de 2 gezichten. 1 gezicht kijkt naar achter, naar het verleden en 1 kijkt vooruit naar de toekomst. Janus staat symbool van doorgangen, poorten, van in- en uit gaan (van de tijd) en van oud naar nieuw.

Voor mij is januari verbonden met de thema’s vernieuwen, regenereren en rust. De natuur is op ons plekje van de wereld in rust. Het is als onze slaap - het moment in het jaar om jezelf toe te staan te redeneren, op krachten te komen, rust te nemen en in die rust die openheid te ontwikkelen voor het nieuwe.

Wat wens jij jezelf toe voor januari?

Tastzin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de tastzin. Soms denk ik even na, dus wees geduldig 🙂 Wellicht heb je zin om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Aanraking is een vorm van emotionele communicatie.

Je tastzin is het zintuig waarmee je waarneemt waar jouw fysieke grens is en iets anders begint. De zintuigen van de tastzin liggen overal in de huid. Op sommige plekken heb je meer zintuigjes en ben je gevoeliger (vingers, tong, voorhoofd), op andere plekken is de afstand groter tussen de zintuigjes en voel je minder (rug, voetzool). Als iets je huid aanraakt, voel je je eigen buitengrens, het zegt nog niets over datgene wat jou aanraakt. Door de tastzin vloei je niet grenzeloos over in het andere, maar heb je een grens; een lichamelijk zelfbewustzijn. Vanaf de geboorte is de tastzin aan het werk. De handen die het kind aanraken, de koude, droge lucht om het kind heen en het eerste lichaamscontact met de ouders geven het kind de eerste ervaringen van het eigen lijf. Veel knuffelen, liefdevolle aanrakingen, inbakeren en goed passende kleding leren kinderen te ervaren wat hun fysieke grens is en geven het kind een veilig gevoel in hun eigen lichamelijke huis. Kinderen die een goed ontwikkelde tastzin hebben, hebben een beter lichaamsbewustzijn en zijn beter in staat tegenover anderen hun grenzen aan te geven.

Oefeningen:

1. Laat iemand onder een doek allemaal voorwerpen leggen. Probeer nu de voorwerpen omstebeurt af te tasten en beschrijf wat je voelt.
2. Een goede, zachte massage, helpt om jezelf weer eens helemaal te voelen.

Een goede eerste nacht gewenst! 
Eveline