
Sint Maarten
Op 11 november vieren we Sint-Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed. Sint-Maarten is het eerste lichtfeest van de donkere tijd in het jaar. Vanaf nu kunnen de kaarsjes weer aan 🕯
Waar lang geleden rond deze tijd van het jaar slecht de armen van deur tot deur gingen om te vragen naar zielenbrood, is Sint-Maarten sinds de laatste eeuw een kinderfeest geworden. Op vrijescholen en in sommige delen van Nederland lopen kinderen al zingend door de straten in de hoop op fruit of een snoepje.
In ons gezin horen bij dit feest mooie zelfgemaakte lampionnen, waarmee de kinderen in het donker zingend lopen. Wij eten op de avond van 11 november in het donker met het kaarslicht van onze lantaarns. We bakken Sint-Maartens broodmaantjes die we met elkaar delen en ik vertel voor het slapengaan een verhaal over offerbereidheid en het zorgen voor anderen.
Maar wie was Sint-Maarten?
De legende van officier Maarten
Zo begint het verhaal dat jaarlijks de kinderen op vrijescholen horen over het leven van Maarten, officier in het leger van keizer Julianus Apostata. Maarten leefde ongeveer 400 jaar na Christus. Voor de poort van de Franse stad Amiens zag hij op een koude herfstavond een bedelaar staan. Zijn metgezellen reden de arme man voorbij, maar Maarten kreeg medelijden en sneed zijn officiersmantel doormidden en gaf de helft aan de bedelaar. In de nacht die volgt verschijnt de bedelaar in de dromen van Maarten. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Christus. Maarten verlaat het leger, bekeert zich, sticht een klooster waar hij zich ontfermt over de armen en wordt later bisschop. Zijn sterfdag gedenkt men op 11 november.
Drie-eenheid
Daar waar Michaël ons aanmoedigt vol moed onze wilskracht te tonen en goede daden te verrichten, zo spreekt Sint Maarten ons hart aan. Maarten staat met zijn goede daad symbool voor mededogen en naastenliefde.
Sint Nicolaas spreekt weer een heel andere kwaliteit in ons mensen aan. Met zijn wijsheid en kennis over de mensheid roept Sinterklaas ons op ons eigen bewustzijn te vergroten. Durf jezelf in de spiegel aan te kijken zodat je een beter mens kan worden?
Zo vertegenwoordigen de drie heiligenfeesten samen drie kwaliteiten van onze menselijke ziel: ons denken, voelen en willen.
Begin van de winter
Leestip: Samhain, Halloween, Allerheiligen en Allerzielen
Op vrijescholen is de traditie om knollen uithollen. Wie eens op een school is rondgelopen rond de begin dagen van november kent wel de bijzondere geur die in de lokalen hangt. Maar knollen zijn niet zo eenvoudig te bewerken, je moet flink wat werk verrichten om de knol uit te holen. Steeds vaker zie je ook papieren lantaarns of de eenvoudiger te bewerken pompoenen die ons doen denken aan de warme zon.
Aarderitme
Om deze reden is de knol, als laatste vrucht onder de grond, een mooi symbool van opgeslagen zonne- en warmtekracht in de aarde, die we, verbonden met ons eigen groeiende innerlijke licht, graag laten stralen met Sint Maarten.Met het lichtje in onze lantaarns koesteren we de zomer en dragen we het licht met ons mee in de wintertijd tot de dagen weer langer en lichter worden.
Een fijn lichtjesfeest!
Sint-Maarten op de jaartafel
Bij ons thuis maken we lantarens voor op de jaartafel en hangen er mooie herfstknutsels op het raam. Hoe je zoiets moois maakt lees je in mijn blog over inspiratie voor de herfst.
Voor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.
Meer inspiratie voor de jaarfeesten vind je op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.
Lantaren maken
Het is met Sint-Maarten een mooie traditie om een knol uit te hollen. De knol is het laatste gewas uit de aarde dat we oogsten voor het begin van de wintertijd. In de knol dragen we op 11 november het lichtje, dat symbool staat voor het licht in ons dat ons de weg zal wijzen door de donkere tijd van het jaar. In dat kleine lichtje dragen we de lichtkracht van de zon, de maan en de sterren, waarover we in de vele liedjes zingen
Hoe je een knol uit moet hollen leer je in deze video.
Deze pentagondodecaëder lantaren is natuurlijk wel een prachtig papieren alternatief. Hoe maak je die lantaren? Kijk deze video of lees hieronder de beschrijving.
Benodigdheden:
- Aquarelpapier
- Waterverf rood en geel
- Penseel
- Lijm
- Scherp mesjes
- Lineaal
- Vijfhoek
Aan de slag:
1. Construeer een pentagon/vijfhoek of zoek via internet een vijfhoek en print die uit.
2. Maar op aquarelpapier een mooie schildering met (Stockmar) waterverf.
3. Olie de gedroogde schildering met babyolie.
4. Snijd met een scherp mesje 11 vijfhoeken uit je schilderkunst.
5. Markeer op elke zijde nauwkeurig de helft en vouw alle hoeken scherp naar binnen zoals je ziet op de foto.
6. Plak nu al de vijfhoekjes aan elkaar zoals te zien is op de foto. Het maakt niet uit of er een systeem zit in het naar buiten of binnen plakken van de hoeken.
7. Laat de bovenste hoek vrij. Je kan er nu een waxinelichtje in zetten of een klein kaarsenhoudertje voor kerstboomkaarsjes als je de lampion wil dragen.
Boeken voor Sint-Maarten
2. Lichtjes voor Sint-Maarten van Jannine Staring
3. Bobbi viert Sint-Maarten van Monica Maas
4. Tessel viert Sint-Maarten van Marianne Witte
5. De drie bruiloftsgaven van Ineke Verschuren
6. De geschenken van de kabouter uit De kaboutersprookjes van Ineke Verschuren
Klik op het plusje om de legende van Sint-Maarten te lezen of klik hier voor ene linkje naar YouTube, waar ik het verhaal vertel.
Sttt, wees stil……… Hoor je daar in de verte het getrappel van paardenhoeven? Het is een dag in november. Loodzware grijze wolken bedekken de hemel en een ijzige wind blaast de laatste dorre bladeren van de bomen en laat ze in eindeloze cirkels over de koude aarde tollen. Door een dichtbebost woud rijdt over kronkelige paadjes een groepje jonge mannen op statige paarden. Het is een groep jonge soldaten van het Romeinse leger. Onder hen is ook legerofficier Maarten. Zijn gezicht is schraal van de kou en zijn ogen zijn strak gericht op de verte op zoek naar de eerste tekenen van de stad. Maarten heeft zijn diep rode mantel van zachte wol dicht om zich heen geslagen. De mantel omhult hem warm. De soldaten moeten zich haasten om een rustplaats te bereiken voor het donker wordt. Lees HIER het hele verhaal
Sintmaartensliedjes zingen
Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing sintmaartensliedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Je kan ook in YouTube mijn playlist voor Sint-Maarten bekijken. Succes!
Hoog aan de hemel
Als ’t zonlicht gaat verdwijnen
Ik loop hier met mijn lantaren
Zon en maan en sterren
Lampionnetje
Daar rijdt door de avond
Elf november
Elsje Fiederelsje
Girandola
Du sag mal hast du den Herbst gesehen
Dans la lune
De sneeuwjacht over de velden joeg
Lampionnenrij
Es steht ein Baum im Garten
Ster geflonker
Het schemert al
Eenzaam in regen en wind
Ich geh’ mit meiner Laterne
Sint Maarten reed door weer en wind
Sankt Martin
Lantaren, zonde, maan en sterren
Laterne, laterne
Lichtje, lichtje straal
Durch die Straßen
Vertel me heb je de herfst gezien?
Sint Martinus
Was klimmt und klettert
Sintemaartensavond
Er staat een boom daarbuiten
Verder lezen:


Dit vind je misschien ook leuk

Sint-Maarten
14/10/2022
Alles wat je wil weten over Sint-Nicolaas
13/11/2021