November
Magazine

November 2019

Lieve lezer!

Ohhh ik ben zo trots! Mijn eerste artikel is gepubliceerd in het tijdschrift de Seizoener.

Deze zomer schreef ik een reactie op de, wat mij betreft, onterechte felle kritiek die in het nieuws verscheen over de vrijeschool. En nadat mijn artikel uitgebreid of social media is gedeeld, heeft het nu een mooi plekje op tastbaar papier gevonden.

seizoener novemberHet begin van dit Seizoener avontuur is wel leuk om te vertellen. Ik zat namelijk met mijn man en maatje in de auto en sprak met hem over mijn onzekerheden die me soms een beetje van mezelf irriteren. Eens in de zoveel tijd word ik overvallen met vragen die ik mezelf stel: Waarom ik dit blog eigenlijk schrijf? Of het wel goed genoeg is?

Mijn man reageerde vol overtuiging dat dit juist precies het werk is wat ik moet doen. Hij heeft me zelden zo gedreven en overtuigd gezien. En volgens hem is het een kwestie van tijd tot een, voor mij relevant tijdschrift een artikel van mij publiceert.

En terwijl hij zijn zin nog niet tot het eind had uitgesproken, ging mijn telefoon met de hoofdredacteur van de Seizoener aan de lijn… En dit is het resultaat, mooi he!

Met de start van november deel ik graag nog een aantal miniblogs met je die ik de afgelopen tijd via social media deelde. Ik schreef over besnijdenissen, over de jaarfeesten van de herfst, over een ander werkelijk zien, ik deelde een prachtige vrijeschoolleerlijn-boom en hoe je van kindjes een lekkere pizza kan bakken.

Veel plezier met lezen en een fijne start in een nieuwe week!

Liefs, Eveline

De ander werkelijk zien

Kindje in de herfstHet valt mij wel eens op bij gesprekken dat veel gesprekken een soort uitwisseling zijn van ervaringen. Helemaal niet erg hoor, maar soms is het wel eens wenselijk iemand écht te zien en te horen. Echt naar de ander te luisteren zonder meteen een associatie te hebben naar een eigen belevenis, is helemaal niet zo eenvoudig. Dat is namelijk het moment dat de ik-zin in werking treedt.

Ik heb al een aantal zintuigen hier beschreven en de ik-zin is het meest persoonlijke- en het minst eenvoudige zintuig. Ik doe een poging je aan de hand te nemen. Ga je mee?

Meer lezen

Ik-zin

De ik-zin is het zintuig dat zich richt op de individualiteit van een ander. Het is een moeilijk zintuig, juist in deze, erg op onszelf gerichte tijd. Want om je echt in de persoonlijkheid van de ander te kunnen verplaatsen, moet je jezelf aan de kant zetten; even compleet loskomen. Los van wie jij bent met je eigen gewoontes en emoties, maar ook los van de gewoontes en emoties van de ander. Om iemand goed te leren kennen is het nodig dat je een stukje van de ander in jou toe laat. En dát is helemaal niet zo eenvoudig.

Als je verliefd bent is het makkelijker, je kan je zelfs zo verliezen in een ander dat je een klein beetje de ander wordt. Er is altijd een moment van antipathie nodig om weer op afstand en in jezelf te komen.

De individualiteit van een ander is het beste waar te nemen in de ogen van de ander. In het alledaagse contact is het daarom ook niet mogelijk en niet wenselijk om iemand te lang aan te kijken. Aankijken betekent het verdiepen in de ander, met het wegkijken kom je weer terug bij je zelf. Ook met het handenschudden voel je even de persoonlijkheid van een ander. Tussen de ogen of de handen ontstaat een intensieve ontmoeting van twee individuen.

Naast de blik in de ogen en de handdruk kan je iemands persoonlijkheid leren kennen in de lichaamshouding, de lichaamsbewegingen, in de stem en in de persoonlijke gedachtengangen.

Oefeningen:

1. Kijk iemand echt aan in de ogen. Zie jij werkelijk de ander en wanneer wordt het ongemakkelijk?

2. Let eens op een verjaardagsfeestje, werkmeeting, familiedag extra op hoe mensen op jou overkomen door middel van hun handdruk, hun lichaamshouding en de stem.

3. Probeer eens in een gesprek de komende tijd jezelf ‘uit’ te zetten en je echt te verdiepen in de ander.

Hoeveel mensen ken jij ECHT? Weet je wie jezelf bent? En zijn er mensen om je heen die je werkelijk ziet?

Zintuigen zijn in samenhang met onze gezondheid heel boeiend. Wanneer we namelijk in staat zijn intensief waar te nemen voelen we ons levenskrachtiger. Als we gezond zijn en blaken van levenskracht, zijn we ook beter in staat genuanceerder waar te nemen. Met die wetenschap is het van belang onze zintuigen te gebruiken en te scholen.

Leven met bewustzijn doet onze levenskwaliteit toenemen.

De beschrijving van alle 12 zintuigen vind je HIER.

Wij snijden gewoon niet, amen!

Medische en religieuze besnijdenissenDe opvoeding van onze kinderen is een heel individuele weg. Overtuigd van het feit dat iedereen het beste voorheeft met het kind, ben ik altijd geïnteresseerd in de overtuiging van de ander. En toch...

Slechts op enkele punten ben ik zeer halsstarrig met mijn mening. Kinderen besnijden uit geloofsovertuiging is daar 1 van. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat er een God bestaat die perfecte kinderen aan ons toevertrouwd en dan blij wordt als we een stuk van dat kind verwijderen.

Meer lezen

Het zonder toestemming snijden in het lijf van een kind en het willens en wetens reduceren van seksueel genot op latere leeftijd vanuit geloof of hygiënisch oogpunt, vind ik ernstig in gaan tegen de rechten van het kind. Bij meisjes vinden we dit mishandeling, waarom staan we dit bij jongetjes nog toe?

Medisch besnijden is natuurlijk een iets ander verhaal! Een arts zal mij er zeker van kunnen overtuigen dat het soms niet anders kan. Maar ook daarbij is het naar mijn mening én ervaring belangrijk zelf te blijven nadenken en zelf te durven handelen.

Nog geen half jaar geleden zat ik bij de uroloog en kreeg ik het advies mijn zoon te laten besnijden. Het was niet de eerste keer, al mijn zoons hebben een te strakke voorhuid waardoor relatief snel ontstekingen kunnen ontstaan die zorgen voor pijn bij het plassen. Al 2x eerder heb ik het advies voor een besnijdenis gekregen en al 2x heb ik het kunnen voorkomen! Kamille, liefde, geduld en oplettendheid waren bij ons de toverwoorden.

Wat vind jij van (religieus) besnijden?

Ps. Het moge duidelijk zijn dat ik hier schrijf als moeder en niet als arts.

Kindjespizza bakken

baby massage NovemberHeb je wel eens van je kind een pizza gebakken? Nooit gedaan? Zeker doen!

Niets zo fijn om, heel liefdevol natuurlijk, je kind eens flink door te kneden. Gegarandeerd goed voor een stralende lach, een fijn bindingsmoment tussen jullie en een boost voor de ontwikkeling van de tastzin.

Meer lezen

Het is een alternatieve vorm van massage waarbij je voorzichtig en altijd goed uitgaand van dat wat je kind fijn vindt de rug (of misschien zachtjes de buik) aanraakt. Daarbij kan je je fantasie laten gaan.
Het deeg moet goed gekneed en uitgerold worden alvorens er saus en andere ingrediënten op komen. Rollen, kneden, strijken drukken en met de vingertoppen kloppen als de kaas eroverheen komt. Knuffelen voor de ovenwarmte, blazen om af te koelen en dan heerlijk gierend van het lachen de pizza opeten🍕😋!

Je hoeft er geen hele ceremonie van te maken met olie enzo. Wij doen dat gewoon met kleren aan en onze pizza’s zijn ook altijd in 3 minuten klaar, ideaal!

En voor wie meer zin heeft in een aardbeientaart… the sky is the limit😊.

Tastzin

Aanraking is een vorm van emotionele communicatie. Lees daar meer over in mijn blog over de 12 zintuigen.

Vrijeschoolleerlijn

vrijeschool boomKijk eens wat ik heb gevonden: een prachtig overzicht van de leerlijn op de vrijeschool gemaakt door Amber de Grauw en Rinske Kreukniet.

Wil je het in A3 formaat kunnen afdrukken, stuur me dan een berichtje met je mailadres. Ik heb ook nog een mooie Engelse versie liggen voor de liefhebber.

Al is het niet altijd mogelijk dat de gehele leerlijn gevolgd wordt door een leerling, ik word zo enthousiast van het vrijeschoolonderwijs. Wat een rijkdom!

November feesten

Herfst tekening met blaadjesNovember is een maand vol feesten. Voor wie meer wil weten over de feesten, wie boekentips wil, wie liedjes wil leren; in de volgende blogs kan je je hart ophalen. Veel inspiratie en leesplezier gewenst!

Inspiratie voor de herfst

Halloween - Allerzielen - Samhain

Sint-Maarten

Een magisch Sinterklaasfeest

Sint Nicolaas 

Advent

Heb je al mijn eerste tutorial gezien op mijn YouTube kanaal? Ik vond het zo leuk om te maken, dus er volgen vast meer. Vind je dat ook zo leuk, vergeet dan niet je daar te abonneren. Het filmpje bekijken? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *