Sterrenbeelden December

Kijken naar de sterren

Het is al 15 jaar geleden dat ik met een een groep vriendinnen, die ik vanuit mijn studietijd in Leiden kende, een rondreis maakte door Marokko. Twee nachten van die reis sliepen we in een bedoeïenentent middenin de woestijn. Ik weet het nog als de dag van gisteren, dat ik met een vriendin in de avond samen met een klein lantarentje een heuvel naast onze slaapplaats beklom. De hitte van de dag was in grote haast aan het wegtrekken en maakte plaats voor de nachtelijke kou. De hemel was kraakhelder en enkel ons lantarentje en het vuur bedenden bij onze tent, gaven een klein lichtschijnsel in de nacht. Vol bewondering heb ik die nacht gekeken naar de sterrenhemel. Miljoenen sterren lagen als een zachte deken rondom de aarde en de melkweg gaf een spoor van licht die mij eindeloos klein en toch verbonden lieten voelen. De oneindigheid van het heelal, de raadselen die daar voor mij in verborgen liggen en het bijzondere gevoel daar een mini klein deel van uit te maken zal ik nooit meer vergeten. Het is een van de belevenissen in mijn leven die mij ook zekerheid geven - natuurlijk is er meer...veel meer!

Wellicht ken jij dat ook, dat je omhoogkijkt naar de sterrenhemel en je verwonderd over de schoonheid. Heb jij ook zo'n moment vol betekenis waaraan je je terug kan herinneren? Of zo'n moment dat je beseft hoe weinig we eigenlijk weten? De komende 12 sterrennachten gaan we natuurlijk creatief aan de slag met 12 tutorials van prachtige sterren. Maar graag neem ik je ook mee naar de wereld van de sterren. Kijk je met mij mee naar de geheimen van het universum?

Sterren in beweging

Nu de nachten het langst zijn in de cyclus van het jaar, zijn de sterren en de sterrenbeelden steeds beter en langer zichtbaar aan de hemel. Wist je dat aan de sterrenhemel veel wijsheid is te ontlenen? Sinds ik mij daarin verdiep voor deze 12 sterrennachten, raak ik steeds meer betoverd. En het leukste is, eigenlijk heb je niet zoveel nodig om tot wijsheid te komen. Je hoeft enkel even naar buiten te gaan als het donker is om te kijken. Kijken met je ogen en luisteren met je hart. Het is een heerlijke bezigheid die ik je zeer aanraad om tijdens de Heilige Nachten te doen - even een ommetje wandelen of gewoon in de tuin gaan staan en je blik omhoog richten. Wellicht zie je de maan, of lukt het je om sterren waar te nemen. Gaandeweg raak je steeds meer vertrouwt met wat je ziet, ga je patronen ontdekken en weet je zelfs met wolken ervoor te zien waar de sterren staan. Het mooie is dat als je regelmatig dit doet en het ook zo goed mogelijk volhoud, je een soort innerlijke rust geschonken krijgt van de hemel. Jouw investering in aandacht voor de kosmos, geven je als geschenk ontspanning en een gevoel van verbondenheid van alles wat is.

Ik ga vanaf vanavond elke avond om 20 uur even naar buiten om te kijken. Ga je mee?

22 en 23 december vertel ik je graag over de dierenriem en de antroposofische visie op astrologie.