Jaarfeesten,  Waldorf Academie

Jaarfeestendagen

Wat zou jij ervan vinden om met een groep mensen stil te staan bij de jaarfeesten anno nu? Op de planning staan vijf jaarfeesten-themadagen in de Zeister Vrijeschool. Ik heet je van harte welkom om enkele of alle dagen daarvan te bezoeken! Lees in dit bericht het doel van de bijeenkomsten en alle plannen daaromtrent. Ik verheug me jou te mogen ontmoeten in Zeist!

Naar aanleiding van een artikel over De jaarfeesten - kan dat niet anders?, ontstond het plan om met elkaar in gesprek te gaan over de jaarfeesten. We willen daarbij niet vasthouden aan wat er al is en wat we gewend zijn, maar met open visier in uitwisseling te komen over de vragen die bij ons spelen. Ik bied daarbij een kader aan, dat graag mag worden aangevuld met de kennis van alle aanwezigen. Dan volgt het gesprek. De uitkomst daarvan hoeft geen gezamenlijk compromis te zijn, maar is open en laat ieders eigen gevormde mening in waarde. Wat zou het mooi zijn als het lukt echt naar elkaar te luisteren, wellicht samen te groeien en interessante nieuwe wegen in te slaan voor de vieringen en de plek van de jaarfeesten in onszelf en in de gemeenschap.

Cursustip: Liever online aan de slag, neem eens een kijkje bij de online jaarfeestencursus.

Thema's voor gesprek

Welke betekenis hebben de jaarfeesten in ons leven?
Hoe vieren we de jaarfeesten met onze kinderen?
Welke jaarfeesten zijn belangrijk om te vieren?
Welke rol speelt de antroposofie bij de jaarfeesten?
In hoeverre zijn de jaarfeesten christelijke feesten?
In hoeverre staan we open voor nieuwe interculturele feesten?
Hoe passen de jaarfeesten die we vieren in het culturele landschap dat Nederland rijk is?
Welke naam dragen onze feesten en hoe belangrijk is die naam?
Hoeveel jaarfeesten willen we vieren?
Hoe belangrijk zijn de jaarfeesten in de vrijeschoolpedagogiek?

Voor in de agenda

30.10.'22 - Themadag Herfsttijd
18.12.'22 -  In verwachting van Midwinter
12.02.'22 Themadag Winterlicht
23.04.'22  Themadag Lentetijd
18.06.'22  Themadag Zomertijd

Dagplanning

11:45 uur - Inloop
12:00 uur - Welkom met zingen,
12:15 uur - Presentatie over de tijd van het jaar,
13:15 uur - Samen genieten van een potluck lunch,
14:15 uur - In 3 verschillende werkgroepen aan de slag,
15:15 uur - Samenbrengen inzichten
15:30 uur - Afsluiting met eventueel een mini-viering
16:00 uur - Naar huis

Werkgroepen

Er zullen afhankelijk van de wensen en het aantal deelnemers 3 verschillende werkgroepen zijn. Ingedeeld worden de groepen op denken, voelen en willen.

Denken - Deze mensen gaan onder leiding van mij in gesprek over de bovengenoemde thema's. In deze groep is visie het kernthema.
Voelen - Deze mensen gaan met elkaar op grote vellen papier en een door mij gecreëerde ideeënpot aan het werk om een viering in kaart te brengen. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen persoonlijke viering, viering in het gezin of viering in een (school)gemeenschap. Kernthema is sociale verbinding.
Willen - Deze mensen krijgen materiaal en aanwijzingen voor een creatief project passend bij de tijd van het jaar. Kernthema is creëeren.

Vrijeschoolliederen Zingen

Om 10:30 uur start in dezelfde zaal als de jaarfeestendagen de Livestream Vrijeschoolliederen Zingen. Wie het leuk vindt om daarbij mee te zingen, kan om die tijd al aanwezig zijn en start dus de dag met een uur jaargetijdenliederen zingen. https://everydaymommyday.com/vrijeschoolliederenzingen

Kosten

25€ per dag voor onkosten en organisatie. Graag contant op de dag zelf voldoen.
Heel erg leuk zou zijn als iedereen wat meeneemt voor het gezamenlijke eten. Een eigen lunch kan natuurlijk ook.
Voor koffie en thee met wat lekkers wordt gezorgd.

Aanmelden of onthouden?

Lijkt dit je wel wat maar moet je nog even nadenken of overleggen met thuis, dan kan je je HIER op een maillijst zetten, dan help ik je herinneren aan de date.

Aanmelden voor de dagen kan HIER of via bovenstaande blauwe knop. De dagen vinden plaats met miniaal 15 deelnemers en om te weten met hoeveel mensen ik precies kan rekenen is een aanmelding en een eventuele afmelding heel erg fijn. Wil je iets kwijt, mail me dan graag naar info@waldorfinspiration.com

Locatie

Zeister Vrije School
Socrateslaan 22
3707 GL  Zeist

Goed om te weten!

Dit gehele plan in behoorlijk spontaan ontstaan en staat nog in kinderschoenen. Dat kan betekenen dat er nog hier en daar geschaafd moet worden aan alle ideeën. Ik ben ook niet de oermoeder van de jaarfeesten en ben lerende - ik doe dat graag met de aanwezigen samen. Wensen en ideeën van jou zijn ook hartelijk welkom. Wie het leuk vindt om mij die dag bij de organisatie te ondersteunen, kan natuurlijk kosteloos deelnemen. Mocht je daar blij van worden, hoor ik heel graag van je! Een mailtje met tips of je voorstel kan naar info@waldorfinspiration.com

Niets missen?

Vul hier je email adres in, dan ontvang je een email als er een nieuw artikel op deze site verschijnt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.