Heiligenachtenreis – Nacht 9

Opdracht voor 2 januari:

Rust

nacht 9 Heilige nachtenHet nieuwe jaar is begonnen en een nieuwe bladzijde ligt onbeschreven voor ons. Gebruik de komende nacht om rust te vinden en vrede. Keer in jezelf terug.

Laat je morgen bij het werken inspireren door de vragen:
Wat betekent het om werkelijk tot rust te komen? Hoe ziet rust eruit? Hoe kom ik tot rust? Wanneer lukt het mij om tot rust te komen en lukt het me deze heiligenachtenreis om momentjes van rust te creëren?

Misschien kan je je verbinden met het onderstaande gedicht dat je wellicht herkent van onze livestream en dat ik je, passend bij het thema voor morgen, ter inspiratie nogmaals wil mee geven. De tekst is van Rudolf Steiner en wordt ook wel als meditatie gebruikt. De opdracht voor morgen kan je natuurlijk in tekst uitwerken of met steekwoorden beschrijven, maar de opdracht  is ook heel erg geschikt om in een kunstzinnige vorm te verwerken. Je kan iets verbeelden wat voor jou rust en vrede uitstraalt. Maar je kan ook alleen met kleuren werken en je af vragen welke kleuren en vormen jou rust geven.

Ik draag rust in me,
ik draag in mezelf
de krachten die me sterk maken.
Ik wil me vervullen
met de warmte van deze krachten.
Ik wil me doordringen
met de macht van mijn wil.
En ik wil voelen
hoe rust uitvloeit
in mijn hele bestaan,
als ik me sterk maak
om de rust als kracht
in mezelf te vinden
door de macht van mijn streven.

Rudolf Steiner

Een goede nacht gewenst met de eerste zon die ondergaat in dit nieuwe jaar! Merk je al dat het licht terugkeert? Wordt het al langzaam lichter?

Tot vanavond!

Audiobericht:

 

Kijktips:
1. Voor mij persoonlijk werkt het heel rustgevend om vormtekeningen te maken en vooral de cirkel is daarbij een meditatieve vorm. Voor wie niet weet wat vormtekenen is maakte in een instructiefilmpje en voor kinderen in tijden van lockdown maakte ik een vormtekenlesfilmpje van de cirkel. De filmpjes zelf vind ik niet het toonbeeld van rust, maar misschien kunnen ze ter inspiratie dienen om eens het vormtekenen te proberen als activiteit om rust te zoeken. De spiraal naar binnen is ook een fijne oefening om in jezelf en tot rust te komen.

2. Frans Lutters is voor veel mensen binnen antroposofische kringen het boegbeeld van de heilige nachten. Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het een uitdaging om de begonnen reis van de Heilige Nachten ook af te maken. Heb je wat stimulans nodig, dan kan ik je deze video aanraden: