Heilige nachten

Astrosofie

Om meer te begrijpen van de sterren, vertel ik je graag wat ik de afgelopen tijd leerde.

.....Om verwarring te voorkomen: Astronomie ofwel sterrenkunde, is de wetenschap die gaat over bijvoorbeeld de stand van de sterren en astrologie gaat over de wijsheid van de sterren....

We kennen allemaal wel onze horoscoop vanuit de astrologie, maar ook de antroposofie heeft een visie over de werking van de sterren en planeten op ons dagelijks leven en die visie is toch een beetje anders. Astrologie op basis van de antroposofie wordt ook wel astrosofie genoemd. Volgens Steiner heeft de oude astrologie tegenwoordig hun geldigheid en betekenis verloren door de verschuiving van de sterren. We moeten kijken naar de 'werkelijke' omvang van de sterrenbeelden en naar het moment van verschijnen aan de hemel. Werken in samenhang met de kosmos ken je misschien wel vanuit de biologisch-dynamische landbouw, waar gewerkt wordt met de gewassen in samenhang met de stand van de sterren en de planeten.

DierenriemDe stand van de hemellichamen heeft ook invloed op ons als mens - weliswaar iets minder sterk, omdat wij mensen vrije wezen zijn en dan maakt de astrosofie zo bijzonder.  "Kom je als mens op aarde dan gebeurt er vanuit het kosmische iets heel bijzonders," zegt Sylvia Richters, astrosofe van het Elisabeth Vreede-instituut.

Reïncarnatie is een belangrijk aspect van de antroposofie. Alles wat leeft, van het kleinste levenswezen tot zelfs het hele universum kan door een fase van sterven gaan om weer opnieuw tot leven te komen. Ook de mens ontwikkelt zich gedurende meerdere incarnaties. Op weg naar een nieuw aardeleven, komt de opnieuw geboren mens langs de kosmische sferen van de dierenriem. Daarvan neemt hij of zij mee wat nodig kan zijn om het nieuwe leven zinvol te kunnen leven.

Het sterrenbeeld dat hoort bij jou als mens heeft een grote betekenis voor jouw leven tussen dood en nieuwe geboorte. Een bepaalde ster of een bepaald sterrengebied, wordt beschouwd als je spirituele thuis. Steiner zegt dat de mens, die afdaalt vanuit het spiritueel-kosmische naar een aards bestaan, van een bepaalde ster afkomstig is en die is zowel uniek als richtinggevend voor je leven op aarde. Van het kosmische gebeuren bij de je geboorte wordt een afdruk in jouw als mens gemaakt en dat is het startpunt waaruit je je mag ontwikkelen. Je horoscoop geeft je wellicht bepaalde eigenschappen mee, maar jouw ontwikkelingsweg als mens geeft je ook de vrijheid om er los van te komen. Vanuit spiritueel oogpunt kan je het zo zien dat het sterrengebied met de daarbij horende spirituele wezens (engelen) behoren tot elke individuele menselijke ziel in het hiernamaals. Zelfs zou de structuur van de hersenen een soort spiegelbeeld van de positie van de hemellichamen zijn tijdens het moment van de menselijke geboorte.

Ook als een mens sterft, kan je een soort stervenshoroscoop maken, want wanneer een persoon door de poort van de dood gaat, sterft hij onder een bepaalde sterrenconstellatie. Dit moment is essentieel voor de verdere  ontwikkeling van het zielenleven. Het zou namelijk een streven van de ziel zijn om bij de latere nieuwe incarnatie onder een zelfde sterrenconstellatie geboren te worden.

Jaarritme

Twelve Worldviews, drawing from GA 151, p. 59De sterrenbeelden geven je richting voor je levensweg op aarde of de weg van de ziel in het leven na de dood, maar daarnaast kunnen ze ook ondersteunend zijn in het ritme van het jaar. In dat ritme vormen de dierenriemtekens zogenaamde maanddeugden. Deze maanddeugden zijn ook buiten de antroposofie bekend. Rudolf Steiner gaf als extra impuls dat er een tweede kwaliteit ontstaat wanneer vanuit dankbaarheid en vreugde met de deugden/karaktereigenschappen actief wordt geoefend. Een mooi voornemen zou ik zeggen voor het komende jaar, waar we gedurende de heilige nachten een beginnetje kunnen maken om mee te oefenen.

Van oudsher is er ook een verbinding tussen de dierenriemkwaliteiten en delen van het menselijk lichaam. Dit betekent dat het beoefenen van de corresponderende maandelijkse deugd ook een helende invloed kan hebben op het betreffende orgaan. Steiner voegde er nog de componenten van de 12 wereldbeelden aan toe. Een wereldbeeld beschrijft de spirituele basishouding van waaruit je naar de ervaren werkelijkheid kan kijken. De 12 visies vormen in hun totaliteit een spiritueel beeld van de dierenriem voor de menselijke ziel. Elk wereldbeeld op zich is een eenzijdigheid, alleen samen zijn ze compleet.

Al die verschillende aspecten van het dierenriemteken zal ik de komende 12 sterrennachten met je delen. Het zal een klein aanstippen worden, in de hoop dat het je wellicht inspireert om op verder onderzoek te gaan. Wellicht is het een inspiratie voor je en wil je er je meer mee verbinden of mag het even in gedachte zijn als momentje van stilstaan en bezinning.

Verdiepen - studeren

Om je te verbinden met de sterren heb je geen kennis nodig, maar wil je je kennis scholen en je er verder in verdiepen dan heb ik een paar boeken, een kalender, website met workshop, een app en zelfs een hele uitgeschreven cursus als tip voor je. Sommige linkjes zijn wel in het Duits of engels, dus een goed vertaalprogramma is handig als je niet zo sterk in je talen bent.

Eveneens een kleine waarschuwing vooraf 🙂 Als je nog niet heel erg thuis bent in de antroposofie, kan dit best een hoop informatie zijn die je niet goed kan plaatsen. Het is prima om dit over te slaan en naast je neer te leggen. Weet dat je dit niet hoeft aan te nemen als waarheid, wellicht kan het je wel inspireren of aan het denken zetten. Nieuwsgierig naar de inzichten van Steiner over de kosmos en ontwikkeling van de aarde in samenhang met de planeten...lees gerust verder!

1. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om te zien wat je ziet in het universum. Kijk HIER
2. Rudolf Steiner schreef De sterrenwereld en de mens
3. Er is een workshop  ‘Sterrendans’ waarmee je leert kijken naar de sterren en die vind je op astrosofie.nl Op deze website van Sylvia Richters vind je ook alles over een geboortehoroscoop of een stervensastrogram.
4. Lees het boek: Houden van sterren en planeten geschreven door Michiel Rietveld.
5. Kom kijken op de website Een klaar zicht van Liesbeth Bisterbosch die al jarenlang prachtige Sterren- en Planetenkalenders maakt. Lees HIER een interview met haar in Motief.
6. Voor wie zich echt wil verdiepen in de astrosofie, heb ik een uitgeschreven cursus gevonden. Spreken tot de sterren is een inleiding tot Astrosofie, een nieuwe sterrenwijsheid ontwikkeld op basis van de inzichten van Rudolf Steiner. De cursus is van Jonathan Hilton.
7. Lees HIER in het Duits over het ontstaan van de dierenriem en haar betekenis vanuit antroposofische visie.
8. Een korte samenvatting over de wereld en de mensheid lees je hier: Antroposofische astrologie.
9. De maanddeugden in verbinding met sprookjes.
10. HIER kan je duiken in de 12 wereldvisies van Rudolf Steiner.